Ťažba ropy v USA v roku 2016 prudko spomalí rast

Ťažba ropy v Spojených štátoch tento rok stúpne o osem percent na 9,3 milióna barelov denne, ale na budúci rok nárast produkcie prudko spomalí tempo na približne dve percentá.

10.02.2015 22:46
debata (6)

Predpovedal to v utorňajšej mesačnej správe vládny Úrad pre energetické informácie (EIA), a ponechal tak svoju januárovú prognózu takmer bezo zmeny.

Minulý mesiac úrad predpovedal, že tento rok ropná ťažba v USA stúpne o 720 000 barelov denne na 9,31 milióna barelov denne. Prognózu pre rok 2016 EIA nepatrne upravil na 9,52 milióna z januárového výhľadu 9,53 milióna barelov denne.

Spomalenie rastu v budúcom roku bude podľa EIA dôsledkom nedávneho prepadu svetových cien ropy. Aj tak sa ale ťažba priblíži doterajšiemu rekordu 9,6 milióna barelov denne z roku 1970. V roku 2013 ťažba ropy v USA vzrástla rekordným tempom takmer milióna barelov denne na štvrťstoročné maximum 7,5 milióna barelov denne.

Pokles cien ropy, ktoré oproti polovici minulého roka stratili až 60 percent, zatiaľ na americkú produkciu väčší vplyv nemal. V januári sa v USA ťažilo v priemere 9,2 milióna barelov denne, oznámil EIA podľa agentúry Reuters.

Za rozmachom produkcie ropy v Spojených štátoch v posledných rokoch sú technológie hydraulického frakovania, ktorá sa používajú na ťažbu z hlbokých bridlicových hornín. Vysoké dodávky zo Spojených štátov výrazne prispeli k prudkému zlacneniu ropy. Saudská Arábia koncom novembra zablokovala snahy niektorých členov ropného kartelu OPEC o zníženie ťažobného limitu, ktoré by mohlo ceny podporiť. Postup Rijádu posilnil špekulácie, že Saudi chcú pomocou nízkych cien zastaviť prudký rast produkcie ropy v USA.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA