Nová grécka vláda hľadá pomoc v Rusku aj Číne

Nová grécka vláda, ktorá sa pokúša dohodnúť miernejšie podmienky splácania obrieho dlhu, sa snaží posilniť svoje vzťahy so silnými partnermi mimo Európskej únie.

11.02.2015 17:08
debata (25)

V stredu hľadalo nové aténske vedenie podporu v Rusku, kde sa šéf gréckej diplomacie Nikos Kotzias stretol so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom.

Krajina vzhliada aj k Číne, premiér Alexis Tsipras totiž telefonicky hovoril s predsedom čínskej vlády Li Kche-čchiangom.

„Čínsky premiér ubezpečil Alexisa Tsiprasa, že čínske spoločnosti majú záujem v Grécku investovať,“ citovala agentúra Reuters zástupcu gréckej vlády. Vraj bola reč aj o Tsiprasovej chystanej ceste do Číny, ktorá sa už pripravuje.

Čínske ministerstvo zahraničia ale zároveň dementovalo predchádzajúce správy, že Peking už ponúkol Grécku bližšie nešpecifikovanú hospodársku pomoc. O údajnej čínskej ponuke hovoril námestník gréckeho ministerstva zahraničných vecí.

Ústretovo sa k novej gréckej vláde postavilo aj Rusko, s ktorým chcú Atény nadviazať napriek nedôvere Európskej únie oveľa bližšie vzťahy. Ak Gréci Moskvu požiadajú o hospodársku pomoc, Rusko túto žiadosť určite zváži, povedal v stredu Lavrov. Ten s Kotziasom preberal aj chystanú stavbu plynovodu Turkish Stream do Turecka, z ktorého by vraj mohlo Grécko tiež profitovať.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý týždeň pozval Tsiprasa, aby sa 9. mája v Moskve zúčastnil osláv konca druhej svetovej vojny. Jeho krok nasledoval krátko po tom, čo sa grécka vláda dištancovala od kritiky, ktorú Európska únia adresovala Moskve pre zhoršujúcu sa krízu na Ukrajine.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Čína #Rusko