Šéf Euroskupiny neočakáva z debaty o Grécku konkrétny záver

Mimoriadne rokovanie ministrov financií krajín platiacich eurom v stredu zrejme neprinesie konkrétny výsledok v diskusii o riešení vysokého gréckeho dlhu.

11.02.2015 18:07
Jeroen Dijsselbloem Foto: ,
Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem považuje mimoriadne stretnutie ministrov financií eurozóny len za zoznamovací úvod s predstavami Grécka o riešení vysokého dlhu, ktorý krajina má.
debata (1)

Pri príchode na bruselské rokovania to povedal šéf Euroskupiny, holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem. Zdôraznil, že si s kolegami potrebujú predovšetkým vypočuť, s čím na svoju prvú schôdzku s nimi príde nový grécky minister financií Janis Varufakis.

„Vyjadrím svoju nádej, že zostanú na ceste reforiem. Vlani sa vrátili k rastu, ich rozpočet je v primárnom prebytku. A zásadné je, aby Grécko na tejto ceste zostalo. Ako a za akých podmienok, to bude dnes na diskusiu,“ podotkol Dijsselbloem. Pripomenul, že Grécko je technicky stále štátom v záchrannom programe, hoci si vláda praje jeho ukončenie.

Podľa šéfa Euroskupiny v stredu pôjde len o začiatok rozhovorov, pravidelná schôdzka je ostatne už dlhší čas naplánovaná na pondelok. Podľa diplomatov bolo zvolanie stredajšej diskusie motivované snahou začať zložité rozhovory na úrovni ministrov tak, aby nezaťažili štvrtkový summit EÚ, ktorý sa má venovať predovšetkým ukrajinskej kríze a otázkam boja s terorizmom.

Nová ľavicová grécka vláda premiéra Alexisa Tsiprasa, ktorá teraz dostala dôveru parlamentu, sa snaží zmierniť dlhovú záťaž krajiny. Medzinárodný záchranný program považujú Atény za chybu a odmietajú s ním spojené úsporné opatrenia a reformy. Navrhujú teraz preklenovací úver, ktorý by dal možnosť vyjednanie nových podmienok riešenie vysokého štátneho dlhu.

Tsipras aj minister Varufakis už rokovali v dôležitých hlavných mestách EÚ. Už skôr ale z krajín eurozóny na čele s Nemeckom zaznelo, že by Grécko malo záchranný program požadujúci tvrdé úsporné opatrenia predĺžiť a plniť to, k čomu sa v minulosti zaviazalo.

Dijsselbloem v stredu v holandskom parlamente pripustil, že by mohlo dôjsť k zmenám v programe úverovej pomoci Grécku, ale len za predpokladu, že by Atény prišli s inými kompenzačnými opatreniami.

„Dohoda je dohoda. To znamená, že určité opatrenia môžu byť nahradené inými v rámci daného programu,“ upozornil Dijsselbloem pred poslancami, z ktorých väčšina dávala najavo odpor k možnosti jeho zmeny a zmierneniu existujúcich podmienok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna