Eurozóna sa s Gréckom nedohodla, rozpory zostávajú

Ministri financií eurozóny sa nedokázali s Grékmi dohodnúť na záverečnom vyhlásení ani na pokračovaní rozhovorov. Grécky denník Kathimerini zase tvrdí, že v otázke škrtania dlhov Atény zaradili spiatočku.

12.02.2015 00:00 , aktualizované: 00:58
Christine Lagardeová, Janis Varufakis Foto: ,
Šéfka MMF Christine Lagardeová sa zhovára s gréckym ministrom financií Janisom Varufakisom na stretnutí Euroskupiny 11. februára 2015 v Bruseli.
debata (9)

Ministri financií eurozóny sa nedokázali s Gréckom dohodnúť na záverečnom vyhlásení ani na pokračovaní rozhovorov pred novými rokovaniami naplánovanými na pondelok. Novinárom to v Bruseli oznámil šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

„Chceli sme sa na najbližších krokoch dohodnúť, ale bohužiaľ sme to nedokázali,“ zhrnul neúspešný výsledok rozhovorov Dijsselbloem. Varufakis sa snažil jeho príkre slová zmierniť a vyhlásil, že dohody, ktorá by „zahojili“ grécke financie, môže byť dosiahnuté na pondelkovom rokovaní.

Po sedemhodinovom rokovaní grécky minister konštatoval, že cieľom terajších rozhovorov nemala byť dohoda, ale „dobrá diskusia“.

Podľa európskych diplomatov bol návrh, ako by malo Grécko v eurozóne postupovať, na stole.

Grécka delegácia najprv konzultovala telefonicky jeho znenie s vládou v Aténach, ale nakoniec s ním nesúhlasila. Vláda Alexisa Tsiprasa trvá na tom, že terajší záchranný program, ktorý sa má počas dvoch týždňov skončiť, nie je v doterajšej podobe prijateľný.

Podľa navrhovaného dokumentu, ktorého text získala agentúra Reuters, ministri financií eurozóny odporúčali predĺžiť terajšiu dohodu o záchrannom programe ako „preklenovaciu“ do momentu, než sa dosiahne dohoda o novom programe. Grécka delegácia ale trvala na tom, aby existujúci program nebol predĺžený.

V návrhu sa hovorí, že „grécke úrady budú tesne a konštruktívne spolupracovať s (európskymi) inštitúciami s cieľom skúmať možnosti, ako predĺžiť a úspešne ukončiť terajší program s prihliadnutím k plánom novej (gréckej) vlády. Ak to bude úspešné, preklenie to dobu, než grécke úrady a Euroskupina vypracujú ustanovenia nového možného kontraktu“.

Podľa agentúry AP priebeh rokovaní v Bruseli potvrdil hlboké rozpory a ukázal, že cesta k zhode je ďaleká. Varufakis podľa diplomatov jasne povedal, že Grécko chce s Bruselom uzatvoriť novú zmluvu a vysvetlil, prečo je tá doterajšia neprijateľná.

Grécky denník: Atény pri dlhoch zaradili spiatočku

Eurozóna dala Grécku čas do pondelka, aby požiadalo o predĺženie súčasného medzinárodného programu úverovej pomoci, ktorý Atény doteraz tvrdo odmietali. Také je podľa gréckeho denníka Kathimerini základné posolstvo, ktoré od Euroskupiny, teda ministrov financií krajín eurozóny, v stredu dostali grécki zástupcovia v Bruseli.

Denník na svojom serveri uvádza, že grécki predstavitelia si museli vypočuť ostré výhrady od niektorých európskych ministrov, a to najmä zo Španielska a Portugalska, ktoré podobné tvrdé ekonomické programy plné obetí tiež plnili.

Grécka strana dala jasne najavo, že záujmom krajiny je udržať euro. Chce sa usilovať o konsolidáciu daňovej správy a o dosahovanie primárneho rozpočtového prebytku pred započítaním splácania dlhov. Atény sa tiež prihlásili k potrebe ďalšej implementácie štrukturálnych zmi­en.

Podľa Kathimerini zaradili Atény jednoznačne „spiatočku“ v otázke splácania dlhov, pri ktorých uznali, že sa znižovať nebudú. Doteraz pritom predstavitelia novej gréckej vlády ľavicového premiéra Alexisa Tsiprasa a ministra financií Janisa Varufakisa vyhlasovali, že terajšia úroveň dlhov je neúnosná a že chcú znížiť dlhovú záťaž krajiny.

Ministri financií krajín platiacich eurom grécku stranu upozornili na to, že jediná perspektíva spolupráce je možná len cez rozšírenie existujúceho programu. Týmto smerom sa majú viesť tiež obojstranné rozhovory do ďalšieho zasadnutia Euroskupiny v pondelok, kde už má padnúť „konečné rozhodnutie“.

Tsipras pri predstavení programového vyhlásenia vlády pritom zdôraznil, že jeho krajina odmieta predĺženie záchranného programu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna