Kyjev sa dohodol s MMF, dostane ďalších 17,5 miliardy USD za reformy

Medzinárodný menový fond uzavrel s Ukrajinou predbežnú dohodu o novej finančnej pomoci výmenou za hlboké reformy v rozsahu 17,5 miliardy dolárov.

12.02.2015 09:40
debata (15)

Kyjev dostane v rámci celého balíka od fondu, Európskej únie a ďalších krajín celkovo okolo 40 miliárd dolárov. Oznámila to vo štvrtok podľa agentúry Reuters šéfka MMF Christine Lagardeová.

Na novom programe, ktorý má trvať štyri roky, sa s ukrajinskými predstaviteľmi dohodla misia MMF v Kyjeve, povedala Lagardeová. Dohodu musí schváliť výkonná rada fondu, dodala.

MMF vlani v apríli schválil dvojročný program hospodárskej pomoci Ukrajine v celkovej hodnote 17 miliárd dolárov. Od minulého mesiaca misia fondu v Kyjeve intenzívne rokovala o posilnení finančnej podpory v rámci rozsiahlejšieho a dlhšieho programu.

Začiatkom septembra MMF upozornil, že Ukrajina by mohla potrebovať dodatočnú pomoc v objeme až 19 miliárd dolárov, ak bude konflikt na východe krajiny pokračovať aj tento rok. Devízové rezervy Ukrajiny klesajú rýchlym tempom a za január sa prepadli o 15 percent na desaťročné minimum 6,42 miliardy dolárov.

„Je to ambiciózny program a nie je bez rizika,“ podotkla Lagardeová k uzavretej dohode. Verí, že kombinácia navrhnutého makroekonomického rámca a reforiem, o ktorých sú si kyjevské úrady isté, že ich môžu uskutočniť, umožní programu uspieť.

„Jedno z rizík, ktoré ohrozujú možný úspech tohto programu, je samozrejme geopolitickej povahy,“ poznamenala k diplomatickým snahám vyriešiť konflikt na východe Ukrajiny.

Ukrajinská strana teraz podľa nej dáva jasne najavo svoje odhodlanie a vôľu k reformám. Lagardeová pripomenula, že Kyjev drží pevnú fiškálnu disciplínu, napríklad s minuloročným schodkom vo výške len 4,6 percenta hrubého domáceho produktu oproti pôvodnému cieľu 5,8 percenta.

Odhodlanosť Kyjeva k reformám potvrdil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Podporný balík podľa neho predpokladá „veľmi ťažké“ reformy v boji proti korupcii, v energetickom sektore a v obmedzení štátnych výdavkov a rozsahu byrokracie. Dodal, že ak budú reformy úspešné a „ruskú agresiu“ sa podarí zastaviť, mohla by ukrajinská ekonomika obnoviť rast už v budúcom roku.

Vláda v Kyjeve tiež – na rozdiel od všetkých predchádzajúcich diskusií – súhlasila s flexibilným výmenným kurzom. „Tabu, ktoré bolo tiež úspešne zrušené, sú ceny energií,“ pripomenula Lagardeová.

Domácnosti tak napríklad za plyn teraz platia asi 56 percent jeho dovoznej ceny. Na približne trhovú úroveň by sa ceny vraj mali dostať v ďalších dvoch rokoch. To má výrazne obmedziť vládne výdavky, kabinet však zároveň pracuje aj na „sociálnej sieti“ pre tých, ktorí budú potrebovať pomoc.

„Začínajú riešiť otázku korupcie a prania špinavých peňazí a budú pokračovať,“ poznamenala tiež Lagardeová, Kyjev bude ďalej pokračovať v justičnej reforme. Veľmi potrebná je tiež reforma bankového systému, štátom vlastnených firiem a strednodobo ukrajinského energetického sektora.

MMF navyše nie je jediná organizácia, ktorá chce Ukrajinu podporiť. Krajinu podporujú tak ďalšie štáty, ako aj medzinárodné inštitúcie. Neodpovedala ale jednoznačne na otázku, či sa na pomoci Ukrajine, ktorú spomína, má podieľať aj Rusko.

Podľa Lagardeovej Kyjev tiež čoskoro začne rokovania s veriteľmi o riešení svojho dlhu.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Európska únia #Ukrajina