Ukrajina doplní zásoby energetických surovín za miliardu USD

Ukrajinská vláda vynaloží miliardu dolárov na doplnenie rezerv energetických surovín, najmä zemného plynu a vykurovacích olejov.

14.02.2015 12:00
debata (13)

Na schôdzi vlády to v sobotu povedal premiér Arsenij Jaceňuk. Krajina podľa predsedu vlády zdarne prekonáva terajší zimu a má predpoklady stabilizovať v budúcom roku ekonomiku a zabezpečiť hospodársky rast.

Tri miliardy hrivien chce kabinet vynaložiť na podporu utečencov, ktorí opustili svoje domovy na východe krajiny pre vojnu s proruskými radikálmi. Ďalších 12,5 miliardy hrivien pôjde na poskytovanie pôžičiek a na vládne subvencie.

Návrh zmien štátneho rozpočtu vláda predloží parlamentu na jeho marcovej schôdzi. Príjmovú časť rozpočtu chce vláda zvýšiť o 22 miliárd hrivien, oznámil Jaceňuk s tým, že ide o príjmy z výberu dane z pridanej hodnoty. Vzhľadom k prepadu hodnoty národnej meny bude potrebné zvýšiť výdavky na obsluhu štátneho dlhu, konštatoval premiér.

Inflácia podľa Jaceňuka v súčasnej dobe dosahuje hranicu 26 percent. Kurz hrivny voči doláru sa pohybuje okolo 25 hrivien za dolár, na čiernom trhu sa podľa ukrajinských médií dolár nakupuje za 33 až 35 hrivien.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Ukrajina