Gréci sa chystajú na Nemcov, chcú im zatrhnúť prenájom letísk

Grécko má v úmysle prehodnotiť kontrakt s nemeckou spoločnosťou Fraport, ktorá by v Grécku mala prevádzkovať 14 regionálnych letísk v turisticky atraktívnych lokalitách.

14.02.2015 12:20
debata (66)

Povedal to v sobotu štátny tajomník Alekos Flaburaris. Dohoda s Fraportom bola pritom jednou z najväčších privatizačných káuz od začiatku gréckej dlhovej krízy.

„(Ten kontrakt) ešte nebol dokončený,“ upozornil minister. „My sme povedali, že bude zastavený, a teraz sa tým budeme zaoberať,“ povedal. Kontrakt s Fraportom má hodnotu 1,2 miliardy eur.

Fraport, v partnerstve s gréckou energetickou spoločnosťou Copelouzos, sa vlani s gréckym privatizačným úradom dohodol na podmienkach prevádzkovania letísk v turisticky atraktívnych lokalitách ako je Korfu a ďalšie. Fraport podľa agentúry Reuters očakával, že kontrakt spečatí v októbri. Predpokladalo sa, že investor v prvých štyroch rokoch trvania kontraktu vynaloží asi 330 miliónov eur na modernizáciu letísk. Tie mal mať v prenájme 40 rokov.

Nová grécka ľavicová vláda sa snaží zrušiť kľúčové podmienky medzinárodného záchranného programu, na základe ktorého má Grécko od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) sľúbenú pomoc v objeme 240 miliárd eur. Predaj štátneho majetku považovaného za strategický potom vláda označila za zločin.

Od konca januára, kedy sa nová vláda premiéra Alexisa Tsiprasa ujala funkcie, už bol zastavený predaj najväčšieho gréckeho prístavu Pireus. Zišlo aj z privatizácie dominantnej elektrárenskej spoločnosti PPC a štátneho plynárenského podniku DEPA. Zastaví sa zrejme aj projekt ťažby zlata, v ktorom sa angažuje firma z Kanady a neuskutoční sa asi ani rozvoj územia, kde bývalo staré aténske letisko.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Nemecko