Rusko sľubuje adekvátnu odpoveď na nové sankcie

Ruské ministerstvo zahraničných vecí sľubuje "adekvátnu" odpoveď na nové európske sankcie.

16.02.2015 13:37
rubeľ Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (90)

Rozhodnutie Bruselu doplniť na sankčný zoznam nové mená neprispeje k vyriešeniu krízy na Ukrajine, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. EÚ predtým v pondelok zverejnila zoznam 19 jednotlivcov a deviatich subjektov, voči ktorým najnovšie zaviedla majetkové a cestovné sankcie za narúšanie nezávislosti Ukrajiny. O rozšírení čiernej listiny rozhodli ešte minulý pondelok ministri zahraničných vecí EÚ, a to i napriek rokovaniam o ukrajinskej kríze v Minsku, ktoré medzičasom viedli k novému prímeriu.

V úradnom vestníku dvadsaťosmičky sa tentoraz objavili predovšetkým ukrajinské separatistické skupiny a ich vodcovia, figurujú v ňom však aj piati Rusi vrátane známeho speváka a poslanca Štátnej dumy Iosifa Kobzona označovaného niekedy za „ruského Franka Sinatru“. Sedemdesiatse­demročný umelec pochádzajúci z Donbasu totiž „navštívil takzvanú Doneckú ľudovú republiku a počas návštevy robil vyhlásenia na podporu separatistov“.

Na zozname sa tiež ocitli dvaja námestníci ruského ministerstva obrany ako aj námestník náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl. Zákaz cestovať do EÚ a zmrazenie tamojšieho majetku sa po najnovšom rozšírení vzťahuje na 151 jednotlivcov a 37 subjektov. Lídri EÚ nevylúčili ani rozšírenie ekonomických sankcií voči Rusku v prípade, že nová dohoda z Minsku nebude dodržiavaná.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie