V Štúrove sa chystá investícia za 50 miliónov eur

V Štúrove by mal vyrásť závod na výrobu biopalív a bioriedidiel. Spoločnosť Miper chce do výstavby závodu investovať približne 50 miliónov eur.

17.02.2015 12:14
debata

Vďaka tejto investícii vznikne 80 nových pracovných miest. Firma už predložila svoj investičný zámer na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

V závode bude investor vyrábať bio-butanol, bio-acetón a bio-etanol z kukuričného zrna technológiou ABE. "Táto technológia využíva stekutenie škrobu na cukry a ich následnú fermentáciu na výrobu biopalív a bioriedidiel,“ vysvetli investor. Ročne by sa malo v závode vyrobiť 50 tisíc ton biopalív a bioriedidiel. Na výrobu daného množstva produktov bude potrebných približne 215 tisíc ton kukurice. "Výroba riedidiel ABE technológiou od roku 1950 klesala, až sa prakticky zastavila z dôvodov nízkej vyťaženosti. N-butanol sa začal vyrábať výhodnejšie z ropy, ktorá bola lacnejšia ako poľnohospodárske suroviny. Navrhovaný spôsob výroby nahradzuje v súčasnosti používanie suroviny z ropy,“ dodal investor.

Okrem spomínaných hlavných produktov bude v procese výroby pri fermentácii vznikať aj oxid uhličitý. Ten chce investor plniť do tlakových fliaš a následne predať. S výstavbou závodu chce investor začať začiatkom roka 2017. Ukončenie výstavby je naplánované o rok neskôr.

Spoločnosť Miper, s. r. o. má podľa údajov z Obchodného registra SR sídlo v Palárikove. Vznikla v roku 2011 a vlastní ju jedna fyzická osoba. Výška základného imania spoločnosti je 5 tis. eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Štúrovo