Tsipras: Grécko neprijíma ultimáta, hovorí nie

Grécky parlament začne hlasovať o sérii sociálnych opatrení, ktoré sú v rozpore s doterajším programom pomoci od eurozóny.

17.02.2015 21:20
Alexis Tsipras Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras sa zhovára s poslancom gréckeho parlamentu.
debata (27)

Grécky premiér Alexis Tsipras v utorok oznámil, že parlament začne hlasovať od piatku o sérii sociálnych opatrení v prospech predovšetkým chudobnejších vrstiev obyvateľstva. Do rovnakého dátumu dostali pritom Atény od eurozóny čas na to, aby požiadali o predĺženie medzinárodného programu úverovej pomoci, ktorá je podmienená ďalšími rozpočtovými úsporami a štrukturálne reformami. Ohlásené opatrenia sú podľa agentúry AFP v rozpore s odporúčaniami doteraz platného programu pomoci zadlženému Grécku.

Prečítajte si názor Mariána Repu Márnotratný syn.

Tieto opatrenia „posilnia zamestnanca, nezamestnaných, malé a stredné podniky a oživia ekonomiku,“ povedal v utorok Tsipras. Medzi ohlásené kroky patrí rozloženie splátok súkromných úverov, ktoré si v bankách vybrali osoby, ktoré patria v súčasnosti k sociálne najviac znevýhodneným.

„Grécko neprijíma podmienky a ultimáta a hovorí nie,“ vyhlásil Tsipras v prejave pred poslaneckým klubom svojej ľavicovej strany Syriza. Tá v januári vyhrala predčasné parlamentné voľby a vytvorila koaličnú vládu s nacionalistickými Nezávislými Grékmi, ktorí tiež odmietajú akékoľvek ústupky voči eurozóne.

Tsipras tiež obvinil nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho, ktorý vraj stratil pokoj a „ponižujúco sa navážal do Grécka“ pri pondelkovom rokovaní ministrov financií eurozóny v Bruseli. Zároveň ale označil za „nešťastnú“ znevažujúcu Schäubleho karikatúru v nacistickej uniforme, ktorá sa pred niekoľkými dňami objavila v gréckom denníku Avgi, ktorý má blízko k Syrize.

Tsipras povedal, že Atény chcú „dosiahnuť s Európou riešenia, nie roztržky“. Grécko sa ale v pondelok s ostatnými členmi eurozóny nedohodlo na podmienkach novej spolupráce. Kým eurozóna navrhla predĺženie súčasného programu, Grécko chce novú dohodu o pomoci, ktorá už nie je podmienená doterajšou prísnou úspornou politikou.

V utorok grécka tlač priniesla informáciu, že v stredu krajina požiada o šesťmesačné predĺženie dohody o pôžičke, ale chce, aby sa z nej oddelili niektoré záväzky, ktoré v nej figurujú (viac v článku Grécko požiada o predĺženie dohody o pôžičke, tvrdí tlač).

Tsipras v tejto súvislosti obvinil predsedu Euroskupiny Jeroena Dijsselbloema, že nahradil v pondelok návrh záverečného vyhlásenia z rokovania, zrejme prijateľného pre grécku vládu, novým, neprijateľným textom. Atény údajne súhlasia s variantom, s ktorou mal prísť eurokomisár pre financie Pierre Moscovici.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna