Svahy po rozpačitom štarte zaplnili lyžiari

Tohtoročná zimná sezóna je rozhodne lepšia ako tá vlaňajšia. Väčšie množstvo snehovej nádielky či mínusové teploty dávajú predzvesť slušnej návštevnosti lyžiarskych rezortov.

19.02.2015 08:00
lyžovačka, lyžovanie, zima, Donovaly Foto: ,
Po slabšom začiatku sa sezóna konečne rozbehla,
debata

Prevádzkovatelia stredísk však svorne tvrdia, že zimná sezóna rozhodne nie je ideálna. Vlani bola zima najhoršia za posledných 16 rokov – počasie bolo skúpe na sneh a svahy bolo nutné zasnežiť pomocou techniky. Strediská hovorili minimálne o tretinovom poklese počtu lyžiarov oproti roku predtým. V aktuálnej sezóne je dostatok lyžiarov až teraz.

„Začiatok sezóny bol slabší, ale momentálne sa prejavuje vyšší záujem o lyžovanie v porovnaní s minulým rokom,“ vraví Miroslava Lešaková z lyžiarskeho strediska na Táľoch v Nízkych Tatrách. Síce bol január veľmi bohatý na snehové zrážky, v nákladoch na umelé zasnežovanie to však strediská nepocítili.

„Vzhľadom na to, že prírodný sneh napadol až v polovici januára, museli sme v mesiacoch december a január vynaložiť značné finančné prostriedky na umelé zasnežovanie, aby snehová pokrývka na zjazdovkách bola v top stave,“ dodáva Lešaková.

Spokojnosť stúpa s nadmorskou výškou

Spokojnejšie môžu byť vyššie položené strediská. „Sezóna sa z pohľadu množstva snehu a teploty vyvíja veľmi dobre. Zimnú sezónu sme v Tatrách začali 5. a 6. decembra, keď sa nám podarilo spustiť lyžovačku až od vrcholu Chopka a s postupne pribúdajúcimi snehovými zrážkami sme otvárali aj ďalšie zjazdovky a celé strediská. Máme dostatok prírodného snehu,“ tvrdí Zuzana Fabianová za Tatry Mountain Resort.

Lyžiari rezortom pribudnú ešte v nasledujúcich týždňoch, keď majú školáci jarné prázdniny. Hlavná lyžiarska sezóna trvá do konca marca. „Tento rok nie je z tých lepších. Skôr z tých horších. K dnešnému dňu máme len 31. deň prevádzky vlekov, keďže v decembri sme vôbec neprevádzkovali a v januári sme mali 16–dňovú prestávku. Najlepšia sezóna z pohľadu snehu bola v rokoch 2005 a 2006,“ hodnotí Ján Reisenauer z nižšie položeného strediska Baba Pezinok.

Lepšie počasie sa podľa neho neprejavilo na menších nákladoch na technické zasnežovanie. „Boli sme nútení zasnežovať aj pri teplotách tesne pod nulou, keď odber elektrickej energie je takmer rovnaký ako pri silných mrazoch, ale množstvo vyrobeného snehu je na úrovni 10 až 20 percent,“ vysvetľuje Reisenauer.

Podobne neušetria v nákladoch na umelý sneh túto sezónu ani vo Valčianskej doline pri Martine. „Náklady sú rovnaké ako minulý rok, pretože sme zasnežovali všetky zjazdovky. Rádovo na zasnežovanie tohtoročnej sezóny vznikli náklady vyše 100–tisíc eur,“ priznáva Katarína Špaková zo Snowland Valčianska dolina.

Zima však rozhodne praje strediskám v Tatrách. V Lomnickom sedle, ktoré je odkázané výlučne na prírodný sneh, je momentálne 150 cm snehu a podmienky na lyžovanie sú veľmi dobré. Na Štrbskom Plese je na zjazdovkách 130 cm snehu, v Starom Smokovci 80 cm snehu a v Tatranskej Lomnici do 105 cm snehu. „Na oboch stranách Chopku je od 60 do 110 cm snehu a podmienky na lyžovanie veľmi dobré,“ dodáva Fabianová.

Lyžovačka je drahšia

Strediská v Tatrách po vlaňajšku v aktuálnej lyžiarskej sezóne zvýšili cenu skipasov. „Ceny skipasov sa upravovali v závislosti od strediska o dve eurá nahor na kamenných pokladniciach. Ceny skipasov on–line cez e–shop zostali na úrovni minulého roka, aké boli vtedy na pokladniach. Do konca roku 2014 sme preinvestovali do modernizácie a rozvoja našich stredísk takmer 200 miliónov eur. Každý rok zlepšujeme služby pre našich zákazníkov. Lyžiari, ktorí si skipasy kupujú cez internet, majú ceny skipasov rovnaké alebo nižšie ako minulý rok, ak chcú čakať na svoj skipas v dlhých radoch na pokladniach, lístky ich vyjdú drahšie,“ vysvetľuje Fabianová.

Trojdňový skipas platný pre strediská Jasná, Tatranská Lomnica, Štrbské Pleso a Starý Smokovec vyjde dospelého pri platbe v pokladnici na 108 eur, za dieťa sa platí 76 eur. K miernej úprave cien došlo aj vo Valčianskej doline. Za jednodňový skipas zaplatí dospelý 17 eur, dieťa 12 eur. Kratšia, trojhodinová, lyžovačka vyjde dospelého v tomto rezorte na 13 eur, za dieťa zaplatí 9 eur.

Podobné ceny skipasov majú aj na Táľoch. Jednodňový lístok stojí pre dospelého 16 eur, pre dieťa 8 eur. Trojhodinový skipas vyjde na 13 eur pre dospelého a za dieťa zaplatí rodič 7 eur.

„Ceny služieb a skipasov sú porovnateľné s cenami počas uplynulých zimných sezón,“ tvrdí Lešaková z lyžiarskeho strediska na Táľoch.

Svahom chýbajú Ukrajinci aj Poliaci

Počasie je síce na rozdiel od toho vlaňajšieho o čosi lepšie, rezorty sa však boria s iným problémom.

Už koncom minuloročnej zimnej sezóny bolo badať menej turistov z Ukrajiny a Ruska. „Odkedy sa začal problém na Ukrajine, upozorňovali sme na to, že nastanú zmeny v návštevnosti. Vieme, že títo ľudia patria k návštevníkom hôr v zime, čiže zimná sezóna bola reálne ohrozená, čo sa aj potvrdilo. Nakoniec bol prepad v zahraničnej návštevnosti až o 13 percent, čo je veľmi veľa,“ hovorí o vývoji vlaňajška šéf Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák.

Hotely a zjazdovky v Tatrách sú tak aj tento rok chudobnejšie o návštevníkov z Ukrajiny či Ruska. Na svahoch však začína chýbať aj klientela z Poľska, ktorá za slovenskou zimou cestovala lietadlami spoločnosti Eurolot. Koncom tohtoročného marca letecká spoločnosť končí nadobro. Pritom v zimných sezónach vedela dopraviť do Tatier aj viac ako dvetisíc Poliakov.

„Určite sme prišli o časť poľskej náročnej klientely, ktorá chce veľmi rýchlo a komfortne pricestovať do lyžiarskeho strediska. Ťažko povedať, o aký počet poľských turistov prichádzame teraz, keď z Poľska do Tatier sa už vôbec nelieta, ale počas najlepšej sezóny v rokoch 2011 a 2012, keď premávali priame lety z Gdanska a Varšavy do Popradu, priletelo okolo 2 500 turistov. Išlo o solventných poľských turistov, ktorí boli ubytovaní vo štvorhviezdičkových hoteloch v Tatrách,“ povedal Pravde nedávno Ján Bošnovič, zahraničný zástupca Slovenskej agentúry pre cestovný ruch vo Varšave.

Vychytené strediská vo Vysokých Tatrách však zatiaľ úbytok Poliakov nehlásia. „Veľká časť po poľsky hovoriacich hostí prichádza do Tatier individuálne, vlastnými autami. Počas zimnej sezóny je v lyžiarskych strediskách vo Vysokých Tatrách 15 percent Poliakov. Úbytok tejto klientely sme zatiaľ nepocítili,“ tvrdí Fabianová. Na poľskom trhu chce klientov Eurolotu osloviť letecká spoločnosť Wizz Air. „Už v jeseni minulého roka sme začali rokovania s poľskými mestami, v rokovaniach budeme pokračovať aj v tomto roku. Možný termín začatia prevádzkovania novej linky by mohol byť v rámci zimnej sezóny 2015/2016,“ dodáva Ivana Herkeľová, riaditeľka popradského letiska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turizmus #lyžovačka