RegioJet odškodné nežiada

Súkromný český dopravca RegioJet, ktorý od začiatku februára premáva so svojimi autobusmi na trase medzi Bratislavou a Banskou Bystricou, si vypočítal, aké veľké odškodné by mohol požadovať od bratislavskej župy.

19.02.2015 10:00
RegioJet, autobus Foto: ,
Autobusy RegioJetu začali v pondelok 2. februára 2015 jazdiť na trase BanskဠBystrica - Nitra - Bratislava.
debata

Tá mu totiž odmietala vydať dopravnú licenciu. Ministerstvo dopravy, na ktoré sa RegioJet obrátil, však nakoniec uznalo, že licenciu mala bratislavská župa vydať a súkromný dopravca tak mohol ľudí voziť na trase Bratislava – Nitra – Banská Bystrica už od vlaňajšieho novembra.

„Pokiaľ by Bratislavský samosprávny kraj dodržiaval zákony, nedotovaná autobusová linka RegioJetu by bola prevádzkovaná už od 3. novembra 2014. Každý deň RegioJetu vznikala škoda 4 000 eur, postupne sa čiastka vyšplhala až na sumu 300–tisíc eur,“ tvrdí Radim Jančura, šéf RegioJetu.

„Nakúpil som nové autobusy, každý za 350–tisíc eur. Tie nemohli jazdiť. Boli poškodení takisto naši zamestnanci, ktorí chceli pracovať, no nemohli. Škodu však nebudem chcieť zaplatiť Bratislavským samosprávnym krajom. V konečnom dôsledku by ju totiž nezaplatil župan či úradníci zodpovední za nevydanie licencie, ale daňoví poplatníci,“ vraví Jančura.

Bratislavská župa mala problém udeliť dopravnú licenciu s odôvodnením, že v nitrianskom regióne mohla nová linka ohroziť dotované prímestské spoje a nitrianska župa by musela plátať ešte väčšiu stratu. Pôvodne chcel totiž RegioJet zastavovať aj v Trnave, Seredi, Žarnovici, Žiari nad Hronom a vo Zvolene, no neskôr súkromník plány obmedzil len na Nitru a Banskú Bystricu. Licenciu však ani tak od bratislavskej samosprávy nedostal. Súhlasné stanovisko získal Jančura od banskobystrického župana.

Podľa zákona o cestnej doprave, ak trasa autobusovej linky vedie cez územie dvoch krajov, zmluvu o službách uzatvára ten z nich, na ktorého území je východisková zastávka linky. Aby RegioJet získal licenciu, začal premávať namiesto z Bratislavy do Banskej Bystrice na trase Banská Bystrica – Bratislava a späť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RegioJet #Bratislavská župa