Česi by mali prejsť na euro pri 20 Kč/EUR, tvrdí ekonómka

V prípade prijatia jednotnej európskej meny v Českej republike by sa mal trhový kurz koruny približovať parite kúpnej sily, ktorá je pod 20 korunami za euro. Vo štvrtkovej relácii Euro E15 TV to uviedla hlavná ekonómka Českej bankovej asociácie a bývalá členka bankovej rady Eva Zamrazilová. Podľa nej by sa preto Česko nemalo s prijatím eura ponáhľať.

20.02.2015 06:45
debata (39)

„Koruna má plynulý priestor k dlhodobému posilňovaniu voči euru, a preto by nemal byť ten vstup do eurozóny uponáhľaný,“ ​​uviedla Zamrazilová. Podľa nej by sa takýto kurz nemusel páčiť exportérom, ale treba podľa nej brať ohľad aj na bežných občanov. Česká ekonomika by podľa nej mala byť v čase prijatia eura na približne 80 percentách úrovne Nemecka alebo Rakúska.

Česká mena vo štvrtok uzavrela na hodnote 27,38 Kč/EUR a oproti strede ďalej spevnila. Podporila stredajšie slová prezidenta Miloša Zemana, že do bankovej rady Českej národnej banky (ČNB) nebude menovať ľudí podporujúcich devalváciu koruny. ČNB totiž v novembri roku 2013 začala intervencie na oslabenie koruny, ktorá sa z vtedajšej úrovne okolo 25,80 Kč/EUR posunula až nad 27 Kč/EUR. Začiatkom tohtoročného februára potom Banková rada ČNB oznámila, že neukončí režim devízových intervencií skôr ako v druhom polroku 2016.

Podľa Zamrazilovej nemožno prijatie eura uponáhľať tiež preto, že eurozóna je v súčasnosti úplne iná ako v čase, keď Česko vstúpilo do EÚ. „V čase vstupu tu neboli jasné kontúry, že bude banková únia, záchranné mechanizmy … Nedáva mi zmysel vstupovať niekam, kde je ďalší vývoj veľkým otáznikom,“ uviedla.

Ministerstvo financií aj Česká národná banka ku koncu minulého roka opäť odporučili vláde nateraz nestanovovať cieľový dátum vstupu Česka do eurozóny. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už vlani na jar povedal, že prvý realistický termín pre vstup Česka do eurozóny je rok 2020. Pri vzniku jeho vlády pred viac než rokom uviedol, že termín prijatia eura pravdepodobne tento kabinet nestanoví. Naopak, veľkým zástancom eura je prezident Miloš Zeman.

Česká republika sa zaviazala podnikať kroky, aby bola na pristúpenie k eurozóne čo najskôr pripravená. Stanovenie termínu vstupu je však v kompetencii členského štátu a závisí na miere jeho pripravenosti.

Podľa dostupných údajov Česká republika splnila vlani požiadavky pre prijatie eura okrem účasti v mechanizme výmenných kurzov ERM-2. Vyhodnotenie tohto kritéria je totiž možné až potom, čo česká mena do mechanizmu ERM-2 vstúpi a bude stanovená centrálna parita koruny k euru.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #euro #eurozóna #koruna