Na východe čakajú na výplaty ďalšie šičky

Ďalšie ženy pracujúce v textilke na východe Slovenska sa nedočkali výplat, navyše odborári tvrdia, že pracujú v nevyhovujúcich podmienkach a za minimálne mzdy.

20.02.2015 07:30
debata (16)

Zamestnanci nedostali časť výplat ešte z augusta a októbra minulého roka, ktoré im vo firme I.C.A. vo Svidníku strhol taliansky zamestnávateľ. Presnejšie, v súčasnosti zhruba 280 zamestnancom zo 400 podľa odborárov dlhuje majiteľ továrne Piero Bucalo ešte 18–tisíc eur.

Podľa odborárov je takéto konanie neprijateľné. „Žiadame doplatenie miezd aj za štyri dni, ktoré im ešte majitelia dlhujú, lebo doplatili zatiaľ len dva dni. Robíme to aj kvôli tomu, že ženy tam pracujú za minimálne mzdy,“ spresnil člen predsedníctva Odborového zväzu KOVO Jozef Balica.

Dodal, že ženy tam pracujú za 380 eur v hrubom, hoci by mali byť zaradené v druhej platovej triede, a preto by mali dostávať 450 eur. „Veď tie ženy tretinu mzdy dajú na cestovanie do práce a zvyšok na stravu v domácnosti. Ak sú jedinými živiteľkami, často potom nemajú na zaplatenie ostatných nákladov,“ argumentuje Balica s tým, že výplaty nie sú v textilnej továrni jediným problémom.

Na niektorých pracoviskách sú teploty, v ktorých musia zamestnankyne pracovať, vraj nevyhovujúce. Týkať sa to má hlavne strihárne a skladu. Odborárov pritom sklamalo stanovisko hygienikov, podľa ktorého je všetko v poriadku. Odporúčali ženám, aby sa viac hýbali alebo si zobrali deky.

„To je na smiech, lebo ženy tam reálne musia pracovať vo vetrovkách, načo je potom takýto štátny kontrolný orgán?“ pýta sa Balica, ktorý, naopak, ocenil prístup inšpektorátu práce. Ten už niektoré kontroly vykonal a na ďalšie sa chystá.

Podľa Balicu sa ženy sťažujú aj na nekorektné správanie konateľa a riaditeľa textilky Stefana Vanzana. „Máme informácie o tom, že zamestnancov, hlavne ženy psychicky šikanuje a ponižuje ich dôstojnosť. Takéto správanie je v krajine Európskej únie neprijateľné, niektoré ženy dokonca kvôli tomu nechcú chodiť do práce,“ povedal Balica.

Odborári sa preto obrátili listom na majiteľa, aby Vanzana upozornili na neprijateľné správanie a vykonanie nápravy. „V Taliansku by si také niečo k zamestnancom nemohol dovoliť,“ uzavrel Balica s tým, že na ďalšom postupe sa zo zamestnancami dohodnú na základe výsledkov vyšetrovania inšpektorátu práce. V prípade, že sa situácia nezlepší, nevylučuje ani ostrý štrajk či zablokovanie niektorých ciest vedúcich k fabrike.

Denník Pravda oslovil aj riaditeľa I.C.A. vo Svidníku Stefana Vanzana, ale ten na e–maily ani telefonáty nereagoval. Na východnom Slovensku to nie je jediný prípad textilky s talianskymi majiteľmi, ktorí zamestnancom, väčšinou ženám, nevyplácajú načas ani minimálne mzdy a často ich vraj nútia pracovať v nevyhovujúcich podmienkach. Známy je prípad šičiek z Hencoviec či Vranova, ktoré museli o svoje mzdy často neúspešne bojovať.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #textil