Moody's znížila rating Ruska do špekulatívneho pásma

Ratingová agentúra Moody's Investors Service znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Ruska o jeden stupeň na známku Ba1, teda do špekulatívneho pásma. Rozhodnutie zdôvodnila nepriaznivými vplyvmi ukrajinskej krízy, poklesom cien ropy a oslabením ruského rubľa.

21.02.2015 07:26
debata (27)

Výhľad ratingu navyše zostáva negatívny, čo signalizuje, že Moody's by mohla v budúcnosti pristúpiť k jeho ďalšiemu zhoršeniu. „Očakáva sa, že Rusko v roku 2015 zažije hlbokú recesiu nasledovanú ďalším poklesom v roku 2016,“ uviedla Moody's.

Ruský minister financií Anton Siluanov vyhlásil, že rozhodnutie Moody's je založené na „faktoroch politického charakteru“ a na „nereálnych“ prognózach. Dodal, že zhoršenie ratingu nebude mať výraznejší vplyv na kapitálové trhy.

K zníženiu ruského ratingu do špekulatívneho pásma koncom januára prikročila takisto agentúra Standard & Poor's. Ruská ekonomika sa teraz stretáva s negatívnymi dôsledkami prudkého poklesu cien ropy. Hospodársky rast naviac podkopávajú sankcie, ktoré na Moskvu uvalili západné krajiny pre jej postup v ukrajinskej krí­ze.

Úverový rating je základným vodítkom pre investorov. Čím je vyšší, tým lepšie je krajina vnímaná. Najvyšší rating znamená, že ide o špičkového dlžníka, ktorý je spravidla schopný požičiavať si za veľmi nízky úrok. Ak je rating v špekulatívnom pásme, nemôžu do dlhopisov daného subjektu investovať veľkí inštitucionálni investori, ako sú napríklad dôchodkové fondy.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Rusko #Moody's