Deflácia sa prehĺbila, ceny na Slovensku klesli o 0,5 %

Medziročný prepad spotrebiteľských cien na Slovensku sa podľa európskej metodiky v januári prehĺbil už na 0,5 %.

24.02.2015 09:54
debata (3)

Oproti decembru to znamenalo prehĺbenie deflácie o 0,4 percentu­álneho bodu. Priemerná ročná miera inflácie meranej harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien Európskej únie (HICP) tak v januári dosiahla záporných 0,1 %. V medzimesačnom porovnaní sa pokles cien naopak zmiernil z decembrových 0,3 % na 0,1 % v januári. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

V medziročnom porovnaní sa v januári najvýraznejšie prepadli ceny dopravy, a to až o 6,6 %. Nižšie ako pred rokom však boli aj ceny potravín a nealkoholických nápojov o 2 %, bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 0,9 % a pôšt a telekomunikácií o 0,4 %. Na druhej strane najrýchlejšie medziročne rástli ceny vzdelávania, ktoré boli vyššie o 3,2 %. Zdraželi aj rozličné tovary a služby o 2 %, nábytok, vybavenie domácnosti a bežná údržba domu o 1,8 %, odevy a obuv o 1,6 %, alkoholické nápoje a tabak o 1,5 % a hotely, kaviarne a reštaurácie o 1,3 %. Mierne stúpli aj ceny rekreácie a kultúry o 1 % a zdravotníctva o 0,3 %.

Na medzimesačnej báze rovnako najvýraznejšie klesli ceny dopravy o 1,8 %. V januári oproti decembru však zlacnelo aj bývanie a energie a odevy a obuv zhodne o 1,5 %. Mierne, o 0,1 %, klesli tiež ceny nábytku, vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu a zdravotníctva. Naopak oproti decembru zdraželi najmä potraviny a nealkoholické nápoje o 1,3 % a alkoholické nápoje a tabak o 1,2 %. Vyššie však boli aj ceny rozličných tovarov a služieb o 0,7 %, vzdelávania o 0,4 %, rekreácie a kultúry a hotelov, kaviarní a reštaurácií zhodne o 0,3 % a pôšt a telekomunikácií o 0,1 %.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #deflácia