Tsiprasovi sa búria straníci, žiada ich o disciplínu

Grécky premiér Alexis Tsipras v stredu vyzval poslanecký klub svojej strany Syriza na disciplínu a podporu ústupkov eurozóne výmenou za predĺženie programu finančnej pomoci. Časť straníkov sa totiž proti ústupkom búri.

25.02.2015 16:50
Alexis Tsipras Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras
debata (6)

Tsipras to podľa serveru denníka Kathimerini zdôvodnil potrebou budovať dôveru medzi Gréckom a jeho európskymi partnermi, ktorí sú zároveň jeho veriteľmi. Bez toho vraj nebude možné do budúcna splniť reformné plány vlády.

Premiér vyzval všetkých poslancov, aby pomohli v rýchlej realizácii vládnych plánov a reforiem obsiahnutých v zozname opatrení, ktorý zástupcom eurozóny začiatkom týždňa predložil minister financií Janis Varufakis. Poukázal na to, že vláda si síce musí udržiavať dôveru ľudu, ale zároveň aj partnerov v eurozóne. Tým vraj majú Atény dokázať, že sú schopné vykonať zásadné zmeny v oblastiach, ktoré už desiatky rokov spôsobujú problémy. Grécka vláda sa v návrhu reforiem, ktorý bol predložený medzinárodným veriteľom, má zamerať hlavne na boj proti daňovým únikom a zefektívnenie štátnej správy.

Tsipras po ostrej kritike z vlastných radov z posledných dní, že vládni vyjednávači výrazne ustúpili zo svojich zámerov, uviedol poslancom detailné informácie o všetkých kolách rokovaní od nástupu vlády k moci. Koalícia strán Syriza a Nezávislí Gréci začala vládnuť pred mesiacom.

Tsipras hovorí o tlaku a prekážkach

Tsipras tvrdil, že bol spolu s Varufakisom vystavený veľkému tlaku a potýkal sa so širokou škálou prekážok. Ako úspech v dosiahnutej dohode označil údajné oddelenie nového plánu úverovej pomoci od toho starého, získanie štvormesačného oddychu pre to, aby vláda rozvinula svoj program bez potreby zabezpečiť „nerealistické“ primárne rozpočtové prebytky, teda pred zúčtovaním nákladov na obsluhu dlhu.

Varufakis k tomu v súkromnej gréckej rozhlasovej stanici Real povedal, že už neplatí plán trojpercentného prebytku pre tento rok, ale nanajvýš 1,5 percenta.

Zabezpečená je podľa Tsiprasa tiež normalizácia finančného systému a podpora reformám, ktoré neohrozujú úsporné opatrenia a ktoré sa zakladajú na solúnskom programe. Ten tvorí rámec vládnych cieľov, ktorý strana Syriza predstavila vlani pri začatí kampane pred januárovými predčasnými voľbami do parlamentu.

Súčasťou programu ale bolo aj opätovné zvýšenie dôchodkov a minimálnej mzdy, zachovanie nižšieho veku pre odchod do dôchodku a ďalšie rozsiahle sociálne výhody pre chudobných, ako je bezplatné zdravotníctvo a potravinové poukážky. Z nich môže vláda zachovať len to, čo neohrozí štátny rozpočet, ale nanajvýš pridá prácu bez odmeny tým, ktorých služby nový kabinet sľubuje.

Gréci pripravujú zmeny DPH

Varufakis v stredu v rozhovore so stanicou Real pripustil, že vláda bude musieť pristúpiť na určité „mikrozmeny“ v DPH – médiá jednoznačnejšie hovoria o zvýšení doterajšej nízkej sadzby 6,5 percenta. Rezolútne ale poprel, že by sa chystalo nové prepúšťanie zo štátnych organizácií, ďalšie znižovanie dôchodkov a platov, k čomu sa chystala zaviazať predchádzajúca vlá­da.

Ohľadom zvýšenia hranice nezdaniteľných príjmov nad 12 000 eur ročne premiér povedal, že je to otázka, ktorú kabinet musí odsunúť až na obdobie po júni tohto roku, kedy vyprší štvormesačné predĺženie úverovej pomoci z eurozóny a kedy už Grécko malo mať prerokované nové podmienky pomoci.

Vládu nepochybne nepotešia najnovšie štatistické údaje za január, ktoré upozorňujú na výpadok jednej miliardy eur v štátnych príjmoch oproti pôvodným plánom. Celkové príjmy z daní podľa serveru týždenníka To Vima zaostávajú o 23,8 percenta oproti stanovenému cieľu, u daní z príjmov je to dokonca 49 percent. Primárny prebytok rozpočtu sa tak stenčil na 443 miliónov eur oproti 835 miliónom za rovnaké obdobie roka 2014, a je tak veľmi vzdialený cieľu 1,36 miliardy eur.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna #Alexis Tsipras