Gazprom: Bez peňazí nebude plyn, o Donbase sa dohodneme

Ruský plynárenský gigant Gazprom je ochotný dohodnúť sa s Ukrajinou na kompromise ohľadom dodávok plynu do povstaleckých regiónov na východe krajiny. Povedal to vo štvrtok televíznej stanici Rossija-24 hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov.

26.02.2015 13:14
debata (25)

„V tejto chvíli sme pripravení vylúčiť dodávky plynu do Donbasu z našich rokovaní (s Ukrajinou),“ vyhlásil Kuprijanov. Dodal tiež, že Ukrajina má predplatený plyn z Ruska do konca tohto týždňa. Ak Gazprom nedostane do konca týždňa z Ukrajiny ďalšiu platbu, dodávky plynu zastaví.

Gazprom už skôr varoval, že by prerušenie dodávok plynu na Ukrajinu mohlo znamenať riziko pre tranzit tejto suroviny do Európy. Rusko má na celkovej spotrebe plynu v Európe zhruba tretinový podiel a viac než 40 percent tohto plynu tečie do Európy cez Ukrajinu. Celkom Európa vlani dostala z Ruska 147 miliárd metrov kubických.

Ukrajinská štátna plynárenská firma Naftogaz tento týždeň obvinila Gazprom, že jej dvakrát dodal menej ako polovicu denného množstva plynu, ktoré mala predplatené. Firma dodala, že nemôže uskutočniť platbu vopred, kým nedostane od Gazpromu garancie, že dodrží dohodu o zimných dodávkach. Gazprom oznámil, že dodal všetok dojednaný plyn, iba časť ho išla priamo do povstaleckých oblastí, kam Kyjev minulý týždeň dodávky plynu prerušil. Prerušenie dodávok plynu do povstaleckých oblastí označil ruský prezident Vladimir Putin za situáciu podobnú genocíde (viac v článku Odstávka plynu na Donbase Putinovi pripomína genocídu).

Gazprom vlani v lete prerušil dodávky zemného plynu na Ukrajinu kvôli vysokým nedoplatkom Naftogazu. Na konci októbra sa potom obe stany za európskeho sprostredkovanie dohody o zimných dodávkach. Dohoda, ktorá je platná do konca marca, Ukrajine ukladá platiť vopred.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina