Ukrajina poslala za plyn 15 miliónov USD, stačí to na jeden deň

Ukrajina poslala 15 miliónov dolárov ako platbu za dodávky ruského plynu, podľa Gazpromu to stačí na jeden deň. Hovorca Gazpromu vo štvrtok oznámil, že Ukrajina má predplatený plyn z Ruska iba do konca tohto týždňa.

27.02.2015 08:50 , aktualizované: 11:31
debata (28)

Ruský prezident Vladimir Putin už v stredu vyhlásil, že ak Rusko nedostane ďalšie peniaze, zastaví dodávky plynu na Ukrajinu. Varoval pritom, že prerušenie dodávok plynu na Ukrajinu by mohlo znamenať riziko pre tranzit suroviny do Európy.

Ukrajinská štátna plynárenská spoločnosť Naftogaz tento týždeň obvinila Gazprom, že jej dvakrát dodal menej ako polovicu denného množstva plynu, ktoré mala predplatené. Firma dodala, že nemôže uskutočniť platbu vopred, kým nedostane od Gazpromu garancie, že dodrží dohodu o zimných dodávkach. Gazprom následne oznámil, že dodal všetok dojednaný plyn, iba časť ho išla priamo do povstaleckých oblastí, kam Kyjev minulý týždeň dodávky plynu prerušil.

Gazprom vlani v lete zastavil dodávky zemného plynu na Ukrajinu kvôli vysokým nedoplatkom Naftogazu. Na konci októbra sa potom obe stany za európskeho sprostredkovania dohodli na zimných dodávkach. Dohoda, ktorá je platná do konca marca, Ukrajine ukladá platiť vopred. Obe strany sa teraz chystajú, že budú rokovať o nových podmienkach, ktoré nahradia súčasnú dohodu.

Rusko v piatok potvrdilo účasť na rokovaniach o dodávkach zemného plynu pre Ukrajinu, ktoré zvolala Európska únia na budúci pondelok do Bruselu. Gazprom vo štvrtok naznačil, že je ochotný dohodnúť sa s Kyjevom na kompromise.

Šéf Naftogazu Andrij Kobolev v piatok uviedol, že Ukrajina by v marci rada nakúpila viac plynu v Európe, aby znížila svoju závislosť na dodávkach z Ruska. Dodal, že Naftogaz si chce pred začiatkom nasledujúcej vykurovacej sezóny vytvoriť zásoby v objeme minimálne 17 miliárd kubických metrov plynu.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina