Pavlis: Slovensko sa nemusí báť zastavenia dodávok plynu

Slovenskí spotrebitelia sa nemusia obávať prípadného obmedzenia či úplného zastavenia dodávok zemného plynu z Ruska cez Ukrajinu na Slovensko.

27.02.2015 10:55
debata

Ako uviedol po pracovnom stretnutí s predstaviteľmi plynárenských spoločností minister hospodárstva Pavol Pavlis, v súčasnosti aj napriek avizovaným problémom s platbami Ukrajiny za ruský plyn nie je na Slovensku žiadny výnimočný stav s dodávkami plynu.

"Dodávky plynu z východu sú stabilné. Plyn pre obyvateľov, školy, nemocnice a priemysel bol, je aj bude. Nie je absolútny dôvod na obavu. To, že Gazprom avizoval zastavenie dodávok plynu pre Ukrajinu, neznamená automaticky zastavenie dodávok plynu pre Slovensko a pre Európu,“ povedal Pavlis.

"Vzhľadom na to, v akej časti vykurovacej sezóny sa nachádzame, tak sa cítime bezpečne. Môžem vyhlásiť, že zvládneme akúkoľvek situáciu, ktorá by nastala. Na bezpečnosť dodávok kladieme veľmi veľký dôraz,“ doplnil predseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Štefan Šabík. Plynári sa podľa Pavlisa už pripravujú na ďalšiu zimnú sezónu. "SPP už v dnešnom období garantuje stabilné zásobovanie plynom,“ dodal Pavlis s tým, že SPP ako dodávateľ poslednej inštancie je pripravený dodávať plyn aj zákazníkom, ktorí ho odoberajú od iných dodávateľov.

Minister priznal, že najväčší slovenský dodávateľ, Slovenský plynárenský priemysel, stále eviduje krátenie dodávok plynu z východu. V súčasnosti je to na úrovni zhruba 38 %. Znížené dodávky plynu pritom SPP eviduje od septembra. Zdôvodnenie krátenia dodávok plynu z ruskej strany je stále rovnaké. "Hovoria o technických problémoch s ťažbou,“ dodal Šabík.

Prepravy plynu sú podľa slovenského prepravcu, spoločnosti Eustream, v súčasnosti normálne. "V dnešných dňoch nič neindikuje, že by mal nastať nejaký problém. A ak by aj k zastaveniu dodávok plynu z východu prišlo, tak sme pripravení poskytnúť reverzným tokom zásobovanie pre celé Slovensko. Tie kapacity reverzu sú násobne väčšie, ako Slovensko potrebuje,“ povedal generálny riaditeľ Eustreamu Rastislav Ňukovič. Podľa neho slovenská strana v prípade úplného odstavenia plynu z Ruska na Ukrajinu je naďalej pripravená dodávať plyn Ukrajincom reverzným plynovodom Vojany – Užhorod.

SPP sa v prípade plynovej krízy bude spoliehať na kontrakt so spoločnosťou E.ON o dodávkach zemného plynu. Zmluva uzatvorená v jeseni minulého roka umožňuje slovenským plynárom v období najvyššej spotreby doviezť denne dva milióny metrov kubických plynu. SPP taktiež v rámci preventívnych opatrení zrealizoval mimoriadny nákup plynu na spotovom trhu na obdobie posledného štvrťroka 2014 a prvého štvrťroka 2015. V neposlednom rade sa môže SPP spoliehať aj na zásobníky plynu, ktoré sú v súčasnosti naplnené na 40 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina