Bulhari žiadajú vzkriesiť plynovod Nabucco

Bulharsko požaduje, aby Európska komisia obnovila plán výstavby plynovodu Nabucco, keď bol zrušený konkurenčný ruský projekt South Stream.

05.03.2015 08:30
debata (22)

Po stretnutí s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom to vyhlásil bulharský premiér Bojko Borisov. Plynovod Nabucco mal do Európy privádzať plyn z oblasti Kaspického mora.

Bulharsko dováža z Ruska viac ako 80 percent plynu, ktorý spotrebuje. Pre ukrajinskú krízu sa preto snažia nájsť nové možnosti dodávok suroviny. Krajinu vlani v decembri zaskočilo oznámenia ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko opúšťa plán výstavby plynovodu South Stream. Ten mal dodávať plyn do Európy cez Bulharsko a obísť Ukrajinu.

Výstavbu plynovodu Nabucco podporovali západné mocnosti. Plán však bol odložený z časti aj preto, že dopyt nebola taký vysoký, aby uživil obidva plynovody, teda Nabucco a South Stream. Bulharsko, ktoré malo ťažiť z tranzitných poplatkov pri plynovode South Stream, teraz vidia v oživení plánov na Nabucco spôsob, ako si kompenzovať straty.

Moskva teraz pracuje na alternatíve South Streamu, ktorá bude prechádzať cez Turecko, ale vyhne sa Bulharsku.

„Chceme oživiť projekt Nabucco cez Bulharsko,“ povedal novinárom Borisov. „Nie je to namierené proti nikomu, je to zachovanie národných záujmov Bulharska tak, aby naša plynárenská sieť bola plná plynu, aby sme získali tranzitné poplatky a aby nás neobišli,“ dodal.

Európski predstavitelia usilovali o Nabucco, aby oslabili vplyv Ruska na energetické trhy v strednej a východnej Európe. Projekt však bol nakoniec pozastavený kvôli prekročeniu pôvodných nákladov, nedostatku plynu na prepravu plynovodom a lobovanie Ruska.

Stále sa tiež zvažuje výstavba plynovodu TAP, konkurenčného projektu Nabucca, ktorým by mal tiecť azerbajdžanský plyn do Talianska cez Grécko. Alijev vyhlásil, že Bulharsko by mohlo prípadne postaviť prepojovacie vedenia s Gréckom a získavať plyn z plynovodu TAP. Trasa by potom mohla ďalej pokračovať aj do Rumunska a Maďarska.

Celkové zásoby plynu, ktorými disponuje Azerbajdžan, sa odhadujú na 2,5 bilióna metrov kubických. Očakáva sa, že krajina by mohla začať predávať plyn do Európy zo svojho najväčšieho plynového poľa v roku 2020.

„Myslíme si, že môžeme spojiť TAP a Nabucco,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters Alijev. Hlavným cieľom Azerbajdžanu je podľa neho dostať plyn do Európy a čím viac krajín EÚ tento plyn dostane, tým lepšie.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Bulharsko