Na obchodného lídra Tesco môžu mať apetít len veľké ryby

Obchody Tesca na Slovensku sa budú možno predávať, hovorí sa v obchodných kuloároch už dlhšiu dobu. Britský reťazec má totiž problémy doma a, navyše, na viacerých trhoch čelí čoraz ostrejšej konkurencii zo strany reťazcov ako Lidl, Aldi či Kaufland.

06.03.2015 20:00 , aktualizované: 07.03.2015 12:00
Tesco, obchodný reťazec Foto: ,
Tesco je na Slovensku príliš veľké na to, aby ho v prípade predaja kúpili malí hráči. Špekuluje sa, že logiku by mal záujem miliardára Andreja Babiša či finančnej skupiny J&T.
debata (17)

Na Slovensku pritom Tesco narazilo už aj na ďalší mantinel, ktorým bola nedávna pokuta milión eur za predaj pokazených potravín v hypermarkete v Partizánskom.

A to v čase, keď sa ukázalo, že Tesco má problémy aj v Česku a Maďarsku, kde sa začalo hovoriť o zatváraní prevádzok a prepúšťaní zamestnancov. Pre denník Pravda slovenské Tesco v danom čase nekomentovalo otázku, či sa bude prepúšťať aj u nás. S nepotvrdenou informáciou prišiel denník Sme a to, že súčasťou ozdravného plánu Tesca má byť aj predaj aktivít na Slovensku, Česku, Poľsku a Maďarsku, a to buď spolu, alebo po jednotlivých krajinách. Tesco nič nepotvrdilo, alebo ani neodmietlo, a tak dohady pokračujú. „Ani teraz, ani v budúcnosti nebudeme komentovať žiadne špekulácie,“ povedal PR manažér Tesco Stores SK Tomáš Ferenčák.

Denník Pravda skontaktoval viacerých odborníkov, ktorí poznajú problematiku obchodu. Jeden z odborníkov porozprával, ako to je v skutočnosti pod podmienkou anonymity. Podľa neho Tesco analyzuje rôzne možnosti, ako by mohlo ozdraviť svoj biznis. Jeden z variantov má byť aj predaj aktivít na Slovensku. Briti majú hľadať odpoveď na otázku, koľko by za slovenské obchody momentálne dostali, či je pri rastúcej konkurencii lepšie krajinu opustiť radšej teraz ako v budúcnosti, alebo je lepšie zostať a snažiť sa o čo najvyššie zisky.

Jeden môže brať všetko

Otázka tiež je, či je niekto pripravený na to, aby kúpil najväčší slovenský obchodný reťazec. „Nepredpokladám, že ak by sa Tesco predávalo, uskutočnilo by sa to po častiach, jednotlivé prevádzky by získali rôzni hráči,“ hovorí nemenovaný odborník.

Tesco má najmenšie expres predajne, supermarkety aj hypermarkety. V prípade, že by sa všetko predávalo spolu, kupec by musel byť nielen mimoriadne solventný, ale musel by mať aj skúsenosti s prevádzkou jednotlivých druhov obchodov. Na Slovensku by teoreticky všetky tieto podmienky mohol spĺňať investor blízky finančnej skupine J&T. Denník Pravda oslovil aj samotnú J&T s otázkou, či by mali záujem v prípade stiahnutia sa Tesca zo Slovenska o odkúpenie niektorých, prípadne všetkých prevádzok na Slovensku. Hovorkyňa J&T Jana Jarošová nás včera odkázala na Michala Holčíka, ktorý je jeden z konateľov spoločnosti Condorum. Tá vlani odkúpila 24 predajní pod značkou Hypernova a Albert. Holčík, ktorý podľa hovorkyne „zastrešuje maloobchodné aktivity“ nám včera odpísal, že v tejto veci nie je čo komentovať. Spoločnosť Condorum prevádzkuje viac ako 90 predajní označených logami Terno a Moja Samoška. Vlastníci Condorum sú v daňovom raji na Cypre a nie sú tak oficiálne známi.

Holčík v minulosti pôsobil vo viacerých spoločnostiach finančnej skupiny J&T. Prevádzky Terno a Moja Samoška sú tak neoficiálne spájané práve s finančnými žralokmi. Oficiálne J&T odmieta, že by priamo alebo nepriamo stáli za firmou Condorum, teda že by vlastnili obchody pod značkou Terno, Moja Samoška a Hypernova.

Silní finanční žraloci z J&T

Faktom je, že finanční žraloci nedávno získali ďalší kapitál na prípadné investície. Do J&T totiž vstúpil aj čínsky investor a stal sa jedným z akcionárov. J&T má na Slovensku tiež dve banky, a to banku pre firemných klientov aj pre občanov, čo dokresľuje kapitálové možnosti skupiny na skutočne veľké investície. Na druhej strane sa doteraz špekulovalo, že dodatočný kapitál J&T dáva dokopy najmä na to, aby ním podporil investície Energetického a průmyslového holdingu, v ktorom majú žraloci z J&T tiež podiel. Má ísť napríklad o kúpu podielu v Slovenských elektrárňach od talianskeho Enelu, o ktorý sa však zaujímajú viacerí investori.

Medzi možných záujemcov o menšie predajne Tesca sa spomína aj sieť obchodov na východnom Slovensku Fresh Market. V skutočnosti by však pri spoločnom predaji obchodov vypadla z hry, iba ak by za reťazcom stál silnejší hráč.

Špekuluje sa tiež o tom, že skúsenosti s prevádzkou viacerých druhov obchodov má aj reťazec Spar, ktorý je pre Slovákov známy najmä z Rakúska a Česka. Je však otázne, či by Spar mal záujem o Slovensko, kde zatiaľ nie je výraznejšie viditeľný a vstup na nový trh by znamenal aj dodatočné náklady a neistotu.

Na Tesco môže mať zálusk aj Babiš

Nemenovaný odborník z prostredia obchodu upozorňuje skôr na to, že apetít na Tesco by mohol mať aj miliardár slovenského pôvodu a český minister financií Andrej Babiš. Ten naposledy ukázal, že má silný politický vplyv aj na Slovensku, keď získal pre svoje Duslo daňové prázdniny. Duslo je jedna z kľúčových Babišových fabrík, cez ktorú sa podnikateľ dostal do agrobiznisu. Duslo produkuje hnojivá dôležité pre farmárov. Okrem toho už Babiš v Česku aj na Slovensku kúpil viac podnikov vyrábajúcich potraviny. Babišovi producenti hydiny či mäsových výrobkov dlhodobo poukazujú na slabý podiel domácich potravín na trhu, v tomto smere sa už zmobilizovali aj štátne inštitúcie. Kritike, naopak, často čelia niektorí predajcovia. To, čo Babišovi v jeho potravinárskej skupine chýba, sú obchody.

Jedna vec sú však špekulácie, druhá vec realita. Špekulácie okolo Tesca sú v skutočnosti značným predbiehaním udalostí, ktoré sa môže vyvinúť rôznym smerom. Preto sú hráči na trhu vo vyjadreniach nanajvýš opatrní.

Najväčší hráč s poklesom tržieb

Tesco je na Slovensku s 155 prevádzkami a 10-tisíc zamestnancami najväčším súkromným zamestnávateľom. Vlani otvorilo ďalších osem nových obchodov. Britská spoločnosť pôsobí na Slovensku už 18 rokov. Len od roku 1996 do vlaňajška výška investícií spoločnosti v krajine presiahla 1,3 miliardy eur. Podľa výročnej správy spoločnosti malo Tesco na Slovensku vo finančnom roku končiacom vo februári 2015 za tretí kvartál medziročný pokles tržieb o 2,1 percenta. V prvom kvartáli to však bol pokles tržieb na úrovni až 5,8 percenta, v druhom kvartáli firma zastavila pokles tržieb na hranicu 4,6 percenta. V predvianočnom čase však tržby reťazca mierne rástli o 0,8 percenta. Ide o porovnanie tržieb obchodov, ktoré už boli v predchádzajúcom roku prevádzkované. Výrazne sa prepadávajú prevádzky v Ázii, Írsku a Poľsku, naopak, rastú tržby prevádzkam v Turecku.

Rušeniu prevádzok predchádzal škandál

O uzatvorení viacerých stratových prevádzok v Európe hovorilo vedenie najväčšej maloobchodnej siete v Británii už začiatkom tohto roka. Oficiálne už potvrdilo, že zatvárať prevádzky sa chystá nielen v Británii, ale aj v susednom Maďarsku a Českej republike. V prípade Británie ide o 43 stratových predajní, prevažne menšie obchody Tesco Express. V krajine má aktuálne 3,3 tisíca prevádzok. V Maďarsku sa v tomto roku chystá zavrieť 13 stratových obchodov, mimo hlavného mesta. O prácu by tak mohlo prísť až 1¤000 zamestnancov. Spoločnosť ohlásila, že zatvorí aj hypermarket v Ústí nad Labem a pražský supermarket v Smíchovskej tržnici. O prácu príde podľa odborárov 102 ľudí. Ako dôvod uzavretia predajní spoločnosť uvádza silné konkurenčné prostredie v oblasti a nevýhodnú polohu obchodov.

Najväčšia maloobchodná sieť v Británii sa dostala do problémov vlani po tom, ako priznala, že jej predbežný zisk za 1. polrok finančného roka 2014/2015 bol v dôsledku účtovnej chyby nadhodnotený o 250 miliónov libier, čo je v prepočte zhruba 316 miliónov eur. K nadhodnocovaniu zisku dochádzalo aj predtým.

Po prepuknutí škandálu sa vymenilo vedenie firmy. Nové vedenie sa musí teraz popasovať s upadajúcim biznisom, zabezpečiť musí likviditu pri pretrvávajúcom poklese tržieb, marží a vysokom zadlžení a obnoviť stratenú dôveru investorov.

Ako vnímajú spotrebitelia prípadný odchod Tesca zo Slovenska?

Katarína Fülepová (42), špeciálny pedagóg, Bratislava
„O odchode som nič nepočula, ale bolo by mi to ľúto. V Tescu nakupujem často a myslím si, že na Slovensku by mala byť konkurencia, aby to bolo fér. Chodím sem rada, pretože na jednom mieste dokážem urobiť kompletný nákup, či už ide o školské potreby pre deti, potraviny, oblečenie, drogériu. Na svoje si prídem aj vtedy, keď robím veľké týždenné nákupy, takže by bola škoda, keby z trhu odišli.“

Miroslav Belan (57), údržbár, Vajnory
„Vzhľadom na to, že vo Vajnoroch stavajú novú predajňu, sa mi to príliš nezdá. Veď v Tescu pravidelne nakupuje polovica Bratislavy, takže o klesajúcich tržbách nemôže byť žiadna reč. Stačí sa len pozrieť na plné parkovisko. Navyše som ich stálym zákazníkom, keďže je to jediný blízky obchod a konkurencia, ktorá má svoje reťazce rozmiestnené po dedinách, je drahá. Na Tescu tiež oceňujem, že má všetok tovar spolu, takže nemusím chodiť do iných obchodov.“

Hana Samová (44), administratívna pracovníčka, Maďarsko
„Do Tesca chodíme s manželom len vtedy, keď potrebujeme. Pri nakupovaní sa riadime hlavne cenou, čo znamená, že obchody obmieňame. Prípadný odchod by sa v prvom rade dotkol zamestnancov, ktorí by zostali bez práce. Čo sa týka kvality potravín, ovocie a zeleninu tu nenakupujeme. Vieme to porovnať aj s Maďarskom, kde je situácia rovnaká. To, čo jeme my, je niečo, čo by taký Rakúšan nezjedol. Plusom však zostáva, že všetko je takpovediac pod jednou strechou.“

Ingrid Žákovičová (36), materská dovolenka, Petržalka

„Vôbec sa mi to nepáči, lebo je to môj najobľúbenejší obchod a ako jediný v Petržalke navyše otvorený nonstop. Pretože som na materskej dovolenke, rada tu nakupujem hlavne detský textil, ale aj potraviny, ktoré sú v porovnaní s Billou či Ternom oveľa lacnejšie. Výrazným plusom sú tiež body a vernostné poukážky. V Tescu som pracovala a úprimne mi je ľúto všetkých ľudí, ktorí by prišli o zamestnanie.“

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesco #obchodné reťazce