Kyjev chce zdvihnúť poplatky za tranzit ruského plynu o 30 %

Ukrajina chce na blížiacej sa trojstrannej schôdzke s Ruskom a Európskou úniou rokovať o zvýšení poplatkov za tranzit ruského plynu o najmenej 30 percent. Povedal to v stredu ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčyšyn. Budúce rokovania zástupcov troch strán o letných dodávkach ruského plynu Ukrajine sa majú konať 20. marca.

11.03.2015 23:00
debata (69)

Demčyšyn, jeho ruský náprotivok Alexandr Novak a podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič rokovali o letných dodávkach plynu minulý týždeň v pondelok. Stretnutie sa skončilo bez dohody, podľa vyhlásenia oboch strán sa ale podarilo urovnať ukrajinsko-ruský spor o plyn, ktorý Rusko dodáva na separatistami ovládaný Donbas.

Rusko vlani v júni prestalo Kyjevu dodávať plyn pre spor o cenu a pre dlhy, ktoré mala Ukrajina za predchádzajúce dodávky z Ruska. Zásobovanie Moskva obnovila až vďaka októbrovej dohode, ktorú sprostredkovala Európska únia. Dohoda platí do konca tohto mesiaca.

Demčyšyn v televíznom vysielaní vyhlásil, že Kyjev chce na budúcej schôdzke rokovať aj o cene za ruský plyn, ktorá by pre letné dodávky z Ruska bola nižšia ako aktuálna cena na trhu. Tá je 270 dolárov za 1000 metrov kubických plynu.

„Chcel by som, aby to bolo menej ako 250 dolárov,“ citovala ukrajinského ministra agentúra Reuters.

Šéf ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Naftogaz Andrij Kobolev medzitým oznámil, že podnik plánuje do začiatku nasledujúcej vykurovacej sezóny zvýšiť množstvo plynu v zásobníkoch na 19 miliárd metrov kubických. Na začiatku predošlej vykurovacej sezóny vlani v októbri dosahoval objem uskladneného plynu v ukrajinských zásobníkoch 16,75 miliardy metrov kubických.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina