Kyjev chce od veriteľov odpis dlhov aspoň za 15 miliárd USD

Ukrajina v piatok začne rokovania s veriteľmi o možnostiach reštrukturalizácie svojho štátneho dlhu. Informovala o tom vo štvrtok ukrajinská ministerka financií Natalija Jarešková.

12.03.2015 13:26
debata (49)

Krajina je na pokraji bankrotu, preto dúfa, že jej rozhovory prinesú 15 miliárd dolárov.

„Ministerstvo financií sa teraz zaoberá nutnosťou znížiť tlak dlhu na štátne financie. Preto s veriteľmi zajtra zahájime konzultácie o reštruktura­lizácii,“ oznámila Jarešková.

Ukrajinský dlh jw zhruba 100 percent hrubého domáceho produktu a štátne rezervy v súčasnosti vystačia na zhruba mesiac. Stabilitu krajiny navyše podkopáva konflikt na východe a tiež ruská anexia ukrajinského autonómneho polostrova Krym. Niektorí veritelia preto v rámci čiernych scenárov predpokladajú, že v hre by nakoniec mohol byť až 70-percentný odpis investícií.

O možnom odpisu dlhu zatiaľ nie je žiadna dohoda. Jedným z plánov, ako sa masívnym škrtom vyhnúť, je napríklad niekoľkoročné zmrazenie splátok. To by podľa Reuters veritelia mohli prijať ľahšie než hroziace veľké odpisy.

Medzinárodný menový fond (MMF) predpokladá, že sa Ukrajine vyjednávaním s veriteľmi podarí získať 15,4 miliardy dolárov. MMF v stredu schválil pre Ukrajinu už predtým dohodnutý štvorročný úverový program v objeme 17,5 miliardy dolárov. Celkom by potom Ukrajina mala počas nasledujúcich štyroch rokov získať od medzinárodných veriteľov zahŕňajúcich aj Európsku úniu okolo 40 miliárd dolárov.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Ukrajina