SPP už nemá krátené dodávky plynu

Vyše pol roka trvalo obdobie, čo dominantný slovenský dodávateľ dostával od ruského Gazpromu menej plynu, ako si objednával.

13.03.2015 14:00
debata

Pár dní dozadu sa situácia zmenila. Dodávky plynu už krátené nie sú. Vysvetlenie, prečo bol plyn krátený a prečo už nie je, chýba. Špekulovalo sa o tom, že Rusi posielali menej plynu, aby Slovensko neposielalo toľko plynu Ukrajine.

Správy o vyrovnaní kapacity dodávok plynu pre SPP na plný výkon prichádzajú vzápätí, čo Bulharsko prostredníctvom svojho ministra zahraničných vecí Daniela Mitova počas návštevy na Slovensku podporilo výstavbu nového plynovodu Eastring. Ten by sa mohol napojiť aj na iný ako ruský zdroj plynu. Je to takisto pár dní po tom, čo prepravca Eustream zvýšil kapacitu plynu zo Západu pre Ukrajinu na maximum.

Prvá tretina tretieho mesiaca v roku je tiež obdobím pred ďalším rokovaním medzi ruskou a ukrajinskou stranou o dodávkach plynu na leto pre Ukrajinu.

„Dodávky plynu boli krátené od septembra nielen pre SPP, ale od južného Talianska až po štáty Beneluxu. A to nielen prepravnou trasou cez Ukrajinu, ale aj cez Nordstream, ktorý ide pod hladinou Baltského mora,“ hovorí energetický analytik Karel Hirman, ktorý si myslí, že príčinou, prečo sú dodávky už stopercentné, sú chýbajúce peniaze Gazpromu.

„Dve tretiny všetkých príjmov z Gazpromu sú z exportu do Európy. Európa navyše vydržala počas zimy. Ukázala, že si vie poradiť,“ vysvetľuje Hirman. „MH SR vníma informáciu a skutočnosť, že si spoločnosť Gazprom plní svoje zmluvné záväzky a dodáva plyn v plnom objeme, pozitívne. Občanom Slovenska a priemyselnému sektoru tým naďalej garantujeme plynulé a bezpečné dodávky plynu," konštatuje hovorkyňa rezortu hospodárstva Miriam Žiaková v stanovisku ministerstva.

Podľa generálneho riaditeľa dominantného dodávateľa plynu SPP Štefana Šabíka Rusi nižšie ako žiadané dodávky plynu zdôvodňovali problémami s ťažbou. Karel Hirman hovorí, že Gazprom krátenie dodávok nikdy poriadne nevysvetlil.

„Ak je pravda, že Gazprom má problémy s ťažbou, je to skutočne vážny problém,“ dodáva Hirman.

Faktom však je aj to, že spotreba plynu s postupným otepľovaním klesá. Rezort hospodárstva uvádza spotrebu na Slovensku počas týchto dní približne na úrovni okolo 17 miliónov kubických metrov plynu denne. Len objem, ktorý poskytuje slovenský prepravca Eustream na Ukrajinu, je 40 miliónov kubických metrov plynu denne.

Či by sa situácia mohla opäť zopakovať a dodávky plynu by mohli byť opäť krátené, teraz ťažko odhadnúť. Koniec marca má však priniesť aj ďalšie rokovanie medzi Ukrajinou a Ruskom o letnom plynovom balíčku. Ukrajinská strana sa už vyjadrila, že bude žiadať zvýšenie platby za prepravu od Gazpromu.

„Pokiaľ ide o rusko–ukrajinské rokovania o letnom plynovom balíčku, tam sa nateraz vyvíja situácia pozitívne. Určite však rokovania významne ovplyvní prezentovaná snaha ukrajinskej strany o zvýšenie platieb za prepravu plynu cez svoje územie," hovorí analytik energieprevas.sk Jozef Badida.

Zásobníky na území Slovenska sú podľa rezortu hospodárstva naplnené v porovnateľnom objeme ako pred rokom a primerane tomuto ročnému obdobiu. Proces plnenia zásobníkov na ďalšiu sezónu pritom majú podľa SPP spúšťať ihneď po skončení vykurovacej sezóny, čo má byť začiatkom mája.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #SPP