Spor má vyriešiť regulátor, Swan zatiaľ ponúka internet

Plnohodnotný nástup štvrtého mobilného operátora Swanu pribrzdilo predbežné opatrenie, o ktoré požiadal jeho konkurent Orange. Keďže Swan nechce, aby na spory medzi operátormi doplácali ľudia, spúšťa v 50 väčších mestách oddnes mobilný 4G internet.

13.03.2015 17:00
debata (2)

Ak by mu Orange, Telekom alebo O2 sprístupnili národný roaming, ponuka Swanu by sa mohla rozšíriť aj o hovory či SMS správy a štvrtý člen na trhu by, prirodzene, spôsobil aj zmeny v cenníkoch ostatných.

O tom, že na základe vydaného predbežného opatrenia nemôže Swan využívať národný roaming od Orangeu, informoval vo štvrtok ako prvý denník Pravda.

Swan potrebuje sprístupniť národný roaming od jedného z už zabehnutých operátorov na trhu preto, aby sa s ním dalo telefonovať na celom území krajiny, a nielen tam, kde má nováčik vybudovanú vlastnú mobilnú sieť.

Národný roaming mali pritom Swanu konkurenční operátori sprístupniť podľa nariadenia Telekomunikačného úradu. „Na základe všetkých dôkazov, ktoré existujú, to má v rukách regulátor, ktorý by mal situáciu vyriešiť. Podľa toho, ako nám bola vydaná licencia, za ktorú sme riadne zaplatili, by sme mali od decembra poskytovať plnohodnotné služby,“ vysvetľuje Juraj Ondriš, predseda predstavenstva Swa­nu.

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií má teda do 25. marca rozhodnúť o spore medzi mobilnými operátormi. Swan spúšťa aspoň predaj 4G internetu. Ide o mobilnú dátovú službu prostredníctvom technológie LTE za mesačný poplatok 5 eur a aktivovať si ju môžu ľudia v Trnave, Púchove, Pezinku a Dunajskej Strede.

Orange obhajuje návrh na predbežné opatrenie tým, že jeho mobilná sieť v súčasnosti nie je pripravená na poskytovanie služieb dvoma mobilnými operátormi a v prípade zlyhania siete by ako operátor mohol utrpieť na povesti.

„Operátor, ktorý povedal, že nám nie je schopný poskytnúť tieto služby a dal to dokonca vo svojom písomnom podaní na súd, usvedčil sa z toho, za čo by mu mal regulačný úrad odobrať licenciu, že nenaplnil podmienky výberového konania, na ktorom sa zúčastnil, a frekvencie, ktoré získal, získal podvodným spôsobom,“ nazdáva sa Ondriš.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Orange #Swan