Česi možno budú mať slabšiu korunu dlhšie

Ukončenie politiky českej centrálnej banky, v rámci ktorej udržiava slabý kurz koruny, by sa mohlo opäť odložiť, ak zo zahraničia prídu ďalšie negatívne správy. Povedal to viceguvernér centrálnej banky Mojmír Hampl.

16.03.2015 13:41
debata (2)

Česká národná banka sa od roku 2013 snaží, aby koruna neposilnila viac ako na úroveň 27 CZK/EUR a plánuje túto politiku uplatňovať prinajmenšom do druhej polovice roka 2016.

„Hladké a dôveryhodné začatie intervencií nám dáva nádej, že ústup od tejto politiky bude tiež hladký. Pravdupovediac však skôr ako o ústupe rozmýšľam o tom, či zo zahraničia nebudú prichádzať negatívne správy, čo by znamenalo oddialenie ústupu,“ uviedol Hampl v rozhovore pre portál hlidacipes.org. „Ak sa na to pozeráte z perspektívy posledných piatich či šiestich kvartálov, zo zahraničného prostredia zatiaľ systematicky prichádzali negatívne prekvapenia“, povedal.

Viceguvernér českej centrálnej banky ďalej uviedol, že na ekonomiku krajiny pozitívne zapôsobilo zníženie cien ropy. Na tento pokles cien banka podľa jeho slov nemusí reagovať ďalším uvoľnením menovej politiky prostredníctvom oslabenia hodnoty českej koruny. Zopakoval však postoj centrálnej banky, že bude pripravená opäť oslabiť korunu, ak sa objavia nové známky deflácie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #koruna