Moskva neodpíše Kyjevu dlhy, v decembri chce späť 3 miliardy USD

Rusko nie ochotné pripojiť sa k chystanej reštrukturalizácii ukrajinského dlhu, ktorý má Ukrajina u zahraničných veriteľov.

16.03.2015 16:30
debata (110)

Podľa agentúry Reuters to v pondelok povedal ruský minister financií Anton Siluanov. Moskva podľa neho očakáva, že Kyjev jej splatí svoje dlhopisy v sume troch miliárd dolárov v určenom decembrovom termíne.

Ukrajinská vláda začala minulý týždeň v piatok rokovania so svojimi veriteľmi o zmiernení záťaže zahraničného dlhu. Medzinárodný menový fond (MMF) predpokladá, že Kyjevu sa v rokovaní s veriteľmi podarí získať na úľavách celkovo 15,4 miliardy dolárov.

MMF v piatok uvoľnil Ukrajine prvých päť miliárd dolárov zo sľúbeného úverového programu, ktorý je na štyri roky a ktorého objem dosahuje 17,5 miliardy USD. Celková pomoc od ďalších veriteľov by v priebehu nasledujúcich štyroch rokov mala dosiahnuť až 40 miliárd dolárov. Úhrnná suma pritom zahŕňa aj predpokladané úľavy z reštruktura­lizácie ukrajinského zahraničného dlhu.

Reštrukturalizácia dlhu sa bude skladať z predĺženia termínov splátok a zníženia úrokových platieb aj istiny, uviedla ministerka financií Natalija Jarešková. Najväčším veriteľom Ukrajiny je americká spoločnosť Franklin Templeton, ďalšími veľkými súkromnými veriteľmi sú investičné spoločnosti PIMCO a Blackrock.

Jarešková v piatok vyzvala Rusko, aby sa zúčastnilo na rokovaniach o reštruktura­lizácii dlhu. Sľúbila, že k držiteľom ruských dlhopisov bude Ukrajina pristupovať rovnako ako k ostatným veriteľom.

Dlh Ukrajiny dosiahol zhruba 100 percent hrubého domáceho produktu a štátne rezervy v súčasnosti vystačia asi na mesiac. Stabilitu krajiny navyše podkopáva konflikt na východe jej územia. Niektorí veritelia preto predpokladajú, že v hre by nakoniec mohol byť až 70-percentný odpis ich investícií.

110 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #Rusko #Ukrajina