Rozbehli výstavbu plynovodu TANAP z Azerbajdžanu k hraniciam EÚ

Prezidenti Turecka, Azerbajdžanu a Gruzínska v utorok pri meste Kars na severovýchode Turecka slávnostne zahájili výstavbu plynovodu Transanatolian Natural Gas Pipeline (TANAP).

17.03.2015 17:04
debata (20)

Preprava plynu z Azerbajdžanu cez Turecko na hranice Európskej únie by sa mala začať za štyri roky. Prostredníctvom nadväzujúceho plynovodu Trans-Adriatic Pipeline (TAP) cez Grécko a Albánsko do Talianska získajú krajiny EÚ ďalší zdroj, ktorý im pomôže znížiť závislosť na ruskom plyne.

TANAP má prepravovať azerbajdžanský plyn z obrieho Kaspického poľa Šach Deniz II a bude viesť trasou dlhou asi 1840 kilometrov cez Gruzínsko a Turecko až na turecké hranice s Bulharskom a Gréckom. Stavba plynovodu by mala byť hotová do roku 2018 a v nasledujúcom roku by ním mal začať prúdiť plyn v počiatočnom objeme 16 miliárd kubických metrov.

Celkové náklady na rozvoj poľa Šach Deniz II a výstavbu oboch plynovodov sa odhadujú na 35 miliárd dolárov, z toho TANAP by mal stáť okolo desať miliárd dolárov. Väčšinovým podielnikom v TANAP-e je azerbajdžanská štátna ropná spoločnosť SOCAR s 58 percentami, 30 percent vlastní turecký štátny podnik Botas a 12 percent má britská ropná spoločnosť BP.

Na projekte Šach Deniz sa podieľa SOCAR, BP, nórsky Statoil, ruský Lukoil a turecká TPAO. Pole Šach Deniz I ťaží plyn od roku 2006 ročným tempom okolo desať miliárd kubických metrov. Pre zásobovanie Európy plynom je dôležitá fáza Šach Deniz II, ktorá by mala od roku 2019 zabezpečovať celkom 16 miliárd kubíkov plynu ročne, z toho desať miliárd pre Európu a zvyšok pre Turecko.

TANAP má do roku 2023 zvýšiť prepravnú kapacitu na 23 miliárd kubíkov. V roku 2026 má jeho kapacita dosiahnuť 31 miliárd kubických metrov.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Turecko #Gruzínsko #Azerbajdžan