Investíciu Volkswagenu zaradila vláda medzi významné

Ministri v stredu schválili návrh na vydanie osvedčenia o významnej investícii pre spoločnosť Volkswagen Slovakia, a.s (VW).

18.03.2015 14:14
debata (4)

Ako uviedol predkladateľ návrhu, Ministerstvo hospodárstva (MH) SR, v prípade investičného zámeru automobilky ide o rozšírenie existujúceho závodu a zvýšenie výrobnej kapacity. Spomínané osvedčenie zjednodušuje usporiadanie vlastníckych vzťahov na prípravu stavieb, ktoré sú významnou investíciou. Slúži tiež ako doklad, ktorý podnik prikladá k návrhu na začatie územného konania.

„Žiadateľ v investičnom zámere deklaruje, že 100 percent hodnoty investičných nákladov poskytne prostredníctvom svojich vlastných zdrojov, respektíve zo zdrojov skupiny Volkswagen,“ priblížil rezort hospodárstva. Zároveň poznamenal, že rozšírením výrobného závodu sa zvýši produkcia, čo v hrubých číslach bude znamenať nárast exportu SR. „Žiadateľ je platiteľom najvyššej dane z príjmu právnických osôb za rok 2013 vo výške 130,67 milióna eur a osobou s jednými z najvyšších tržieb a výnosov v objeme viac ako 6,5 miliardy eur,“ zdôvodnilo ministerstvo hospodárstva.
Významnou investíciou je podľa zákona o významných investíciách stavba, ktorej výstavbu zabezpečí právnická osoba so sídlom na území SR. Podmienkou pre vydanie osvedčenie o významnej investícii sú finančné prostriedky na uskutočnenie stavby najmenej 100 miliónov eur investičných nákladov. Investícia by mala taktiež vytvoriť minimálne 300 nových pracovných miest.
Automobilka Volkswagen Slovakia pôsobí na Slovensku viac ako 23 rokov. Od roku 1991 vyrobila viac ako 4 mil. vozidiel. Zamestnáva viac ako 9 900 ľudí. V závode v Bratislave vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, SEAT Mii, Škoda Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky. V Martine vyrába komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska. V Stupave vyrába nástroje pre produkčné linky.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Volkswagen