Bloomberg zaradil Slovensko do svetovej pätnástky Bedárov

Agentúra Bloomberg zaradila Slovensko do pätnástky krajín s najvyšším (najhorším) indexom ekonomickej biedy. S náskokom vedie Venezuela.

20.03.2015 09:25
debata (179)

Index ekonomickej biedy zostavuje agentúra Bloomberg z dvoch údajov – z inflácie (rastu spotrebiteľských cien) a nezamestnanosti. Z týchto čísel jej vyplýva, že do pätice najhorších krajín v roku 2015 pre život a prácu patria Venezuela, Argentína, Južná Afrika, Ukrajina a Grécko. Na 14. mieste sa nachádza Slovensko. Zmestilo sa tak do pätnástky krajín z 51 štátov vrátane krajín eurozóny, ktoré Bloomberg uvádza v titulku a menovite aj v priloženom grafe s nadpisom Les Miserables (Bedári – narážka na známy román francúzskeho spisovateľa Victora Huga). Slovensko posúva vysoko v rebríčku najmä vysoká nezamestnanosť.

zväčšiť Agentúra Bloomberg zaradila Slovensko medzi... Foto: Bloomberg
Bedári 2015, Bloomberg Agentúra Bloomberg zaradila Slovensko medzi svetových Les Miserables (Bedárov).

Na výsledky už reagoval kolumbijský minister financií Mauricio Cardenas, ktorého krajina skončila na 12. mieste. Bloomberg uverejnil jeho vyjadrenie, v ktorom konštatuje, že mu nie je jasné, prečo si Bloomberg vybral práve uvedené krajiny a spomenul informácie Medzinárodného menového fondu za rok 2014, kde bola v hodnotení krajín Kolumbia na 37. mieste zo 106 krajín (v tom rebríčku je Slovensko na 32. mieste). Pripomenul, že index biedy Kolumbie v rokoch 2010 až 2014 klesol najviac spomedzi veľkých ekonomík regiónu.

„Verím, že táto informácia pomôže čitateľom pochopiť, že zaradiť Kolumbiu medzi 15 najzúboženejších ekonomík sveta, je úplne zavádzajúce,“ dodal Cardenas.

Slovensko v roku 2014 bolo v deflácii, čiže zaznamenalo nie rast, ale pokles spotrebiteľských cien o 0,1 percentu­álneho bodu. Nezamestnanosť v roku 2014 klesla oproti roku predtým o jeden percentuálny bod na 13,2 %. Slovensko si neviedlo dobre ani v roku 2014, kedy bolo v rebríčku Bloombergu dokonca na 12. pozícii.

179 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Bloomberg