Robotníci z hladovej doliny nevedia, čo bude ďalej

To, čoho sa v Prakovciach všetci obávali, sa v týchto dňoch stalo realitou. Vedenie firmy Railway Casted Components oznámilo hromadné prepúšťanie 200 zamestnancov z celkovo 350. Výpovede by mali dostať k 19. aprílu 2015.

23.03.2015 07:00
debata (183)

Podľa riaditeľky firmy Iriny Milevy bola rozhodujúcim kritériom pri výbere prepustených požadovaná profesijná štruktúra, zhodnotenie pracovného výkonu a dosiahnutá kvalifikácia.

Vedenie firmy opäť zdôraznilo, že vzniknutá situácia je dôsledkom krízy na Ukrajine, ktorá ovplyvnila odbyt. Stále však hľadajú nové možnosti výroby. Hľadajú aj uplatnenie pre prepustených zamestnancov. Tieto slová potvrdil aj člen predsedníctva OZ KOVO Milan Šlauka, ktorý bol na rokovaniach s vedením firmy.

„Z 200 ľudí, ktorých majú prepustiť, bude väčšina z výroby a 15 z administra­tívy. Situáciu chcú vyriešiť tak, že ponúknu miesta v Tatravagónke Poprad, prípadne v iných strojárskych firmách a podnikoch, ktoré by mohli robiť výberové konania priamo v Prakovciach. Ak by sa situácia zmenila k lepšiemu, k prepúšťaniu nedôjde,“ vysvetlil Šlauka s tým, že firma by mala doplatiť aj mzdy a odstupné. „Dňa 31. marca bude jasné, či firma RCC v Prakovciach skončí, alebo nie,“ spresnil.

Martin Leskovjanský (vľavo) a Peter Garčár už... Foto: Boris Macko, Pravda
Prakovce, prepúšťanie Martin Leskovjanský (vľavo) a Peter Garčár už neveria, že sa výroba vo firme obnoví, čakajú aj na doplatenie výplat a odstupného

Peter Garčár a jeho kolega Martin Leskovjanský nie sú veľmi optimistickí. „Chceli od nás, aby sme za zmenu vyrobili 20 kusov, a keď sa výroba konečne zabehla a normu sme konečne dosiahli, prišiel v novembri útlm a sedeli sme doma za 60 percent mzdy. V novembri sme boli v robote len päť dní a výplatu sme ešte dostali. Nakoniec nám zaplatili aj december, ale za január sme dostali len štvrtinu výplat,“ posťažoval sa Leskovjanský, ktorý vo firme pracoval od marca 2013.

Spolu s kolegom Petrom Garčárom dali minulý mesiac výpovede kvôli nevyplateným mzdám, lebo už neboli ochotní čakať. Medzitým si našli prácu v Česku, ale pre zlé podmienky sa vrátili.

„Boli sme sa pýtať aj tu v okolí a buď nič, alebo povedali, že sa ozvú,“ dodal. „Keď sme sa v januári pýtali, kto bude na zozname prepustených, povedali nám, že nevedia, že ho ešte len vypracujú. A o peniazoch nevedeli nič, kedy budú. Čo som sa pýtal aj ostatných, nikto nič nevie. Mám dve deti, hypotéku a pôžičku, treba platiť aj za bývanie. A nás sa nikto pýtať nebude, či máme na zaplatenie, alebo nie. Zatiaľ som na podpore, ale to nie je riešenie,“ povedal bývalý zamestnanec RCC. Navyše podľa neho firma neponúkala ani možnosť ísť pracovať do vagónky v Poprade či do inej firmy.

Poukázal aj na to, že keď sa firma slávnostne otvorila, sľubovali prácu na šesť rokov a platy 800 eur. „Ani zďaleka sa nepribližovali k tejto hodnote, ja ako predák som mal základ 680 eur, no boli tam takí, ktorí mali základ o 200 eur nižší. Ďalší mal 540 eur, pritom na jednej forme sme robili štyria a boli medzi nami rozdiely, pritom sme robili to isté,“ opísal podmienky Leskovjanský.

Peter Garčár má rovnaké skúsenosti ako jeho kolega. Rodinu síce zatiaľ nemá, ale tiež ho ťaží hypotéka. „Splátky som si poistil, no banka mi zatiaľ nechce dať odklad. Plus treba platiť energie aj z niečoho žiť. Ešte uvidím, ako si poradím,“ povedal mladý muž.

Situáciou nie je nadšený ani starosta Prakoviec Pavol Lukáš. Mrzí ho, že keď sa v hladovej doline konečne črtala zmena, nakoniec dopadlo všetko inak. „Ohrozuje to rodiny, lebo mnohí nemali a nemajú prácu roky. Navyše je to aj výpadok príjmov pre obec,“ povedal starosta.

O necelé dva týždne bude jasné, či sa v Prakovciach stane zázrak, alebo ľudia z firmy RCC rozšíria rady ľudí bez práce v Gelnickom okrese, kde miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla vo februári hodnotu vyše 19 percent.

© Autorské práva vyhradené

183 debata chyba
Viac na túto tému: #Prakovce