Moody's posunula rating Ukrajiny hlbšie do špekulatívneho pásma

Ratingová agentúra Moody's Investors Service zhoršila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Ukrajiny hlbšie do špekulatívneho pásma na známku Ca z doterajších Caa3.

25.03.2015 09:20
debata (7)

Dôvodom je plán ukrajinskej vlády na reštrukturalizáciu väčšiny eurobondov a ďalšieho zahraničného dlhu verejného sektora.

Výhľad ratingu je negatívny, čo znamená, že sa môže ešte znížiť. To odráža očakávania Moody's, že úroveň vládneho a zahraničného dlhu zostane napriek reštrukturalizácii a plánovaným reformám vysoká, napísala agentúra Reuters. Ak sa rating ďalej zhorší, bude to znamenať, že Moody's tu očakáva veľmi vysokú pravdepodobnosť zlyhania.

Moody's upozornila, že veriteľom reštrukturalizácia dlhu spôsobí značné straty. Reštrukturalizácia dlhu sa má skladať z predĺženia termínov splátok a zníženia úrokových platieb aj istiny.

Ukrajina sa snaží vyjednať so svojimi veriteľmi zníženie dlhu o viac ako 15 miliárd USD. Reštrukturalizácia dlhu je súčasťou záchranného programu podporovaného Medzinárodným menovým fondom.

Úverový rating je dôležitý pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť splatenia úveru správne a včas. Má dôležitý vplyv na ochotu veriteľov príslušnému subjektu požičiavať a na podmienky pôžičky. Čím je rating vyšší, tým lepšie je dlžník vnímam v očiach veriteľov a je pravdepodobnejšie, že si bude schopný zabezpečiť lacnejšie pôžičky. Ak je rating, ako v prípade Ukrajiny, vo špekulatívnom pásme, nemôžu do dlhopisov daného subjektu investovať veľkí inštitucionálni investori, ako penzijné fondy.

Hospodárstvo Ukrajiny sa od vlaňajška potýka s dôsledkami povstania proruských separatistov v priemyselných regiónoch na východe krajiny. Hrubý domáci produkt sa vlani prepadol o 6,8 percenta, zatiaľ čo v predchádzajúcom roku ekonomika stagnovala. MMF predpokladá, že ukrajinské hospodárstvo v celom tomto roku klesne o ďalších 5,5 percenta a k rastu sa vráti až budúci rok.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Moody's #Ukrajina