V ázijskej rozvojovej banke pribúdajú vyspelé štáty

Medzi zakladajúcich členov čínskeho projektu medzinárodnej rozvojovej banky pre Áziu boli formálne prijatí Briti a Švajčiari. Informovalo o tom v sobotu čínske ministerstvo financií, a to len deň po tom, čo čínske pozvanie pripojiť sa do Ázijskéj banky pre investície do infraštruktúry (AIIb) prijala Brazília.

28.03.2015 12:00
debata (70)

V posledných dňoch rozšírilo rady prihlásených krajín Európskej únie do AIIB Luxembursko, a v Ázii prihlášku podala Južná Kórea. Soul je tak ďalším spojencom USA, ktorý sa k čínskemu projektu prihlásil aj napriek nevôli Washingtonu. Záujem o členstvo vyjadril tiež Taiwan, jeho vyhliadky sú ale z politických dôvodov nejasné, uviedla agentúra Reuters.

Počet zakladajúcich členov AIIB už teraz stúpol na tri desiatky a podľa informácií čínskeho ministerstva financií sa spracúvajú okrem iného aj prihlášky Rakúska, Nemecka, Francúzska či Talianska. Uzávierka pre prijímanie zakladajúcich členov je 31. marca.

AIIB navrhla v roku 2013 Čína ako inštitúciu pre financovanie výstavby ciest, železníc, elektrární či telekomunikačných sietí v Ázii. Najväčším akcionárom v nej má byť tiež Čína, ktorá sľúbila, že poskytne väčšinu počiatočného imania v celkovej sume 50 miliárd dolárov.

V minulých dňoch ochotu spolupracovať s AIIB vyjadrila aj šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Voči AIIB podporovanej Čínou majú výhrady Spojené štáty, ktoré v nej vidia konkurenciu Svetovej banky (SB). Lagardeová však verí, že SB bude s AIIB takisto spolupracovať.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Svetová banka #AIIB