Moody’s oceňuje stabilnú pozíciu Slovenska

Silná hospodárska a finančná previazanosť s Európskou úniou a mierna úroveň verejného dlhu podporujú stabilný výhľad Slovenskej republiky s dlhodobým úverovým ratingom na stupni A2. Uviedla to v utorok medzinárodná ratingová agentúra Moody’s v rámci výročnej analýzy úverovej dôveryhodnosti Slovenska.

31.03.2015 14:15
debata (6)

Po vlaňajšom raste o 2,4 % agentúra prognózuje slovenskej ekonomike v tomto roku zrýchlenie na 2,7 % a v roku 2016 na 3,1 %. Správa neobsahuje konkrétne rozhodnutie o ratingu SR a jej účelom jej poskytnúť aktualizované informácie trhom, upozorňuje Moody’s.

Problémom pre slovenskú exportne orientovanú ekonomiku môže byť podľa aktuálnej analýzy prípadné hospodárske spomalenie hlavných obchodných partnerov krajiny v EÚ. K zmierneniu rizík by naopak malo prispieť pokračujúce posilňovanie úlohy domáceho dopytu na tvorbe hrubého domáceho produktu (HDP). Agentúra tiež upozorňuje, že tempo rozpočtovej konsolidácie v SR sa po rozhodnutí Európskej komisie (EK) z júna 2014 o vyradení krajiny z procedúry nadmerného deficitu v EÚ spomalilo. Vlani rozpočtový deficit SR podľa odhadov agentúry dosiahol 3 % HDP. V roku 2015 Moody‘s o­čakáva jeho zníženie na 2,8 % HDP a v roku 2016 by mal klesnúť na 2,4 % HDP.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Moody's