Svetová banka: Rusku hrozí výrazná hospodárska recesia

Rusku hrozí dlhotrvajúca hospodárska recesia. Vplyv západných sankcií uvalených na krajinu pre ukrajinskú krízu totiž môže pretrvávať ešte niekoľko rokov, zatiaľ čo ropa bude ďalej relatívne lacná. Podľa agentúry Reuters to v stredu uviedla Svetová banka, ktorá zároveň zhoršila svoju prognózu výkonu ruskej ekonomiky v tomto a v budúcom roku.

01.04.2015 14:17
debata (84)

Svetová banka odhaduje, že hrubý domáci produkt Ruska v tomto roku klesne o 3,8 percenta. V budúcom roku sa zníži o ďalších 0,3 percenta. Predpokladá to v pesimistickejšom scenári. Ten počíta s tým, že ceny ropy v najbližších dvoch rokoch stúpnu len minimálne; tento rok sa ustália priemerne na 53 dolároch za barel a v budúcom roku budú o štyri doláre na barel vyššie.

Táto prognóza je podstatne horšia ako decembrový odhad banky, ktorý pre tento rok predpokladal pokles ruskej ekonomiky o 0,7 percenta. Pre nasledujúci rok už očakával návrat k rastu, odhadovanému na 0,3 percenta.

Svetová banka v stredu zverejnila aj optimistickejší výhľad. Ten sa opiera o postupné zotavenie cien ropy na priemernú cenu 65,5 dolára za barel v tohtoročnom a 68,7 dolára za barel v budúcom roku. Ruská ekonomika by v takom prípade tento rok klesla o 2,9 percenta. V budúcom by stúpla o 0,1 percenta.

Podľa hlavnej ekonómky Svetovej banky pre Rusko Birgit Hanslovej je veľkou úlohou ruskej politiky prispôsobiť sa „novej realite cien ropy“ a „podmienkam sankcií“. Najnovšia správa Svetovej banky predpokladá, že reštrikcie zostanú v platnosti ešte v budúcom roku. Ich dlhodobo škodlivý vplyv by ale mohol byť badateľný aj potom, keď budú zrušené. Západné sankcie podľa banky tiež pravdepodobne prehĺbia súčasnú núdzu o investície.

Ruskú ekonomiku okrem západných sankcií a pádu cien ropy vlani podkopával tiež prepad rubľa. Ruská mena vlani napriek intervenciám centrálnej banky oslabila voči doláru o viac než 40 percent.

Ruská centrálna banka odhaduje tempo tohtoročného hospodárskeho poklesu na 3,5 až štyri percentá. Oživenie možno čakať v roku 2017, kedy by hospodársky rast mohol presiahnuť šesť percent, uviedla banka v polovici marca. Vtedy tiež znížila svoju základnú úrokovú sadzbu o jeden bod na 14 percent, aby sa tak pokúsila domácu ekonomiku podporiť.

84 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Svetová banka