Do ázijskej banky chcú po Maďaroch ísť aj Poliaci

Poľsko vyjadrilo záujem stať sa zakladajúcim členom čínskeho projektu Ázijskej banky pre investície do infraštruktúry (AIIB). Agentúre PAP to vo štvrtok povedal námestník poľského ministra financií Artur Radziwill.

03.04.2015 08:30
debata (42)

Najväčšia krajina strednej Európy sa tým pripája k narastajúcemu počtu členských štátov Európskej únie, ktoré už do projektu novej medzinárodnej rozvojovej banky vstúpili alebo o členstvo prejavili záujem. Z krajín strednej Európy už tento týždeň oznámilo zámer vstúpiť do AIIB Maďarsko.

Poľsko poslalo sekretariátu AIIb list, v ktorom dalo najavo záujem pripojiť sa k skupine zakladajúcich členov, povedal námestník. Tým by patrilo medzi krajiny, ktoré pripravia návrh stanov inštitúcie a ďalších zakladajúcich dokumentov. Radziwill dodal, že o vstupe do banky definitívne rozhodne vláda po „komplexnom zhodnotení dojednaných článkov stanov a podrobností o podmienkach členstva“.

Účasť v AIIB podľa námestníka Poľsku umožní maximalizovať výhody zo založenia novej inštitúcie pre poľskú ekonomiku. Radziwill poukázal na perspektívu zlepšenie podmienok podnikania pre poľské firmy v Ázii, vrátane prednostného prístupu k investičným projektom a ich financovaniu. Poľsko podľa neho takisto získa lepšiu pozíciu pre získavanie nových ázijských investorov.

Zakladajúcimi členmi AIIB bude okrem mnohých ázijských krajín napríklad Británia, Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Rakúsko, Švajčiarsko, Austrália, Južná Kórea, Brazília alebo Rusko. Výnimkou bude zrejme Japonsko a vstup do AIIB odmietli Spojené štáty, ktoré navyše svojich spojencov od vstupu do tejto inštitúcie napospol neúspešne odrádzali. Inštitúcia má byť oficiálne založená počas tohto roka.

S projektom AIIB prišla v roku 2013 Čína ako s nástrojom pre financovanie výstavby ciest, železníc, elektrární či telekomunikačných sietí v Ázii. Najväčším akcionárom v nej má byť tiež Čína, ktorá sľúbila, že poskytne väčšinu počiatočného imania v celkovej sume 50 miliárd dolárov.

Ochotu spolupracovať s AIIB vyjadrila aj šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Spojené štáty, naopak, v novej banke vidia konkurenta Svetovej banky a Japonskom vedenej Ázijskej rozvojovej banky (ADB). V očiach Washingtonu je nová inštitúcia pákou Pekingu pre rozširovanie jeho hospodárskeho vplyvu vo svete.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #AIIB