Rusko čakajú dva roky ekonomického úpadku

Dlhodobo nízke ceny ropy a sankcie Európy a USA zatlačia Rusko na najbližšie dva roky do hospodárskej recesie.

03.04.2015 19:00
debata (252)
Ruská ekonomika podľa Svetovej banky na dva... Foto: SITA/AP
Rusko, Vladimir Putin Ruská ekonomika podľa Svetovej banky na dva roky upadne do recesie, moskovská vláda je optimistickejšia.

Uviedla to Svetová banka, ktorá zároveň zhoršila svoje prognózy ekonomického vývoja Ruskej federácie v tomto a budúcom roku.

Ťažký bude pre Moskvu najmä tento rok, keď by mala podľa banky ekonomika klesnúť o 3,8 percenta a v budúcom o 0,3 percenta. Ruský štatistický úrad v stredu potvrdil, že hrubý domáci produkt Ruska vlani stúpol o skromných 0,6 percenta.

Svetová banka počíta s tým, že ceny ropy v najbližších dvoch rokoch stúpnu len minimálne. Tento rok sa ustália priemerne na 53 dolároch za barel a v budúcom roku budú o štyri doláre na barel vyššie. Ruský rozpočet na tento rok bol pritom postavený na odhade, že cena ropy sa bude pohybovať okolo 60 dolárov za barel.

„Dôsledky hlavného šoku, teda prepadu cien ropy, sa ešte len začali prejavovať. Naplno sa ukážu v tomto a budúcom roku,“ tvrdí Birgit Hanslová, hlavná ekonómka Svetovej banky (SB) pre Ruskú federáciu.

Nová prognóza je podstatne horšia ako decembrový odhad SB, ktorý na tento rok predpokladal pokles ruskej ekonomiky o 0,7 percenta. Pre nasledujúci rok už očakával návrat k rastu, odhadovanému na 0,3 percenta.

SB však zverejnila aj optimistickejší výhľad. Ten sa opiera o postupné zotavenie cien ropy na priemernú cenu 65,5 dolára za barel v tomto a 68,7 dolára za barel v budúcom roku. Ruská ekonomika by v takom prípade tento rok klesla o 2,9 percenta. V budúcom by stúpla o 0,1 percenta.

Podľa Hanslovej je veľkou úlohou ruskej politiky prispôsobiť sa „novej realite cien ropy a podmienkam sankcií“.

Najnovšia správa SB predpokladá, že reštrikcie zostanú v platnosti ešte v budúcom roku. Ich dlhodobo škodlivý vplyv by však mohol byť badateľný aj potom, keď budú zrušené. Západné sankcie podľa SB tiež pravdepodobne prehĺbia súčasnú núdzu o zahraničné investície.

Ďalším problémom pre Rusko je prudký prepad hodnoty rubľa. Centrálna banka proti poklesu niekoľkokrát intervenovala, no napriek tomu rubeľ spadol oproti doláru o viac ako 40 percent.

Ruská vláda však vidí hospodársku situáciu krajiny optimistickejšie. Minister hospodárskeho rozvoja Alexej Uljukajev v stredu potvrdil, že vláda v tomto roku počíta s trojpercentným poklesom ekonomiky, no v budúcom roku už očakáva solídny rast o 2,3 percenta.

Ruská centrálna banka tiež predpovedá, že ekonomika sa z ropného šoku a sankcií rýchlo „oklepe“ a už v roku 2017 by mala rásť 6–percentným tempom. Provzrastovú politiku chce v prípade potreby podporiť znižovaním základnej úrokovej sadzby, ktorá je teraz nastavená na 14 percent.

© Autorské práva vyhradené

252 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HDP #Svetová banka