Automobilka Tesla dodala na trh rekordných 10-tisíc vozidiel

Americký výrobca elektrických automobilov Tesla Motor dodal na trhy v prvom štvrťroku 2015 rekordných 10 030 vozidiel. V porovnaní s rovnakým obdobím vlani dodávky stúpli o 55 percent, uviedla dnes automobilka.

04.04.2015 07:22
debata (2)

Firma očakáva, že za celý tento rok dodá na trhy 55 000 nových automobilov. Vlani predala 31 655 vozidiel, napísala agentúra Reuters.

Tesla patrí k najmladším a najmenším americkým automobilkám s akciami na burze. V súčasnosti vyrába jediný model, sedan s názvom Model S. Tento rok na jeseň plánuje začať predávať dlho odkladaný športovo úžitkový automobil Model X. Do roku 2017 potom chce automobilka prísť na trh s lacnejším vozidlom pre masový trh Model 3.

Analytici však upozorňujú, že by pre automobilku mohli byť hrozbou súčasné nízke ceny benzínu. V USA je teraz benzín najlacnejší za viac ako päť rokov, čo u spotrebiteľov zvyšuje atraktivitu tradičných automobilov.

Spoločnosť sa navyše stretáva s problémami v Číne, kde sa jej nedarí plniť stanovené predajné ciele. To znepokojuje investorov a tlačí nadol cenu akcií Tesly. Ich cena od začiatku tohto roka klesla už o viac ako 14 percent.

Koncom marca spoločnosť uviedla, že 30. apríla predstaví nový produkt, ktorým ale nebude automobil. Médiá predpokladajú, že pôjde o domáci batériový systém, o ktorom už predtým hovoril šéf podniku Elon Musk. Tento systém by mohli využívať napríklad majitelia domov sa slnečnými kolektormi na ukladanie vyrobenej elektrickej energie.

V stredu firma oznámila, že ponúkne zákazníkom nový produkt, a to hodinky s názvom Tesla Model W. Išlo ale len o aprílový žart. Oznámenie napriek tomu viedlo k prechodnému nárastu ceny akcií Tesly.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Tesla Motors