V Rusku stúpli ceny o 16 %, na Ukrajine o 45 %

Rusko aj Ukrajina zápasia s výrazným nárastom spotrebiteľských cien. Rusom medziročne vzrástli o 16,7 percenta, Ukrajincom o 45,8 percenta.

06.04.2015 18:05
debata (75)

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v Rusku v marci zrýchlilo na 16,9 percenta z februárových 16,7 percenta.

Inflácia sa tak dostala na nové 13-ročné maximum. Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok zverejnil ruský štatistický úrad. Vlani v marci pritom inflácia v krajine predstavovala len 6,9 percenta.

Inflácia v Rusku od minulého roka prudko rastie pre pád rubľa, čo zdražuje dovoz. Premieta sa v nej ale aj zákaz dovozu mnohých potravín zo Západu, čo je ruská odveta za západné sankcie voči Moskve pre jej postup v ukrajinskej krí­ze.

V posledných týždňoch však inflácia spomaľuje a niektorí analytici sa tak domnievajú, že by sa mohla čoskoro stabilizovať a začať klesať.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa ceny zvýšili o 1,2 percenta, čo bolo spomalenie z februárových 2,2 percenta. Analytici oslovení agentúrou Reuters však v priemere očakávali medzimesačný infláciu o niečo nižšiu, len 1,1 percenta.

Ceny potravín sa oproti februáru zvýšili o 1,6 percenta a nepotravinárskeho tovaru o 1,4 percenta. Ceny v službách stúpli o 0,3 percenta.

Ceny výrazne rastú aj na Ukrajine

Ukrajinský štatistický úrad oznámil, že medziročná inflácia v krajine stúpla v marci na 45,8 percenta z februárových 34,5 percenta. Oproti predchádzajúcemu mesiacu sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 10,8 percenta po raste o 5,3 percenta vo februári, napísala agentúra Reuters.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Rusko #Ukrajina