Ostať v druhom pilieri? Ako štát radí po telefóne?

Sociálna poisťovňa telefonicky radí sporiteľom, či ostať v II. pilieri, alebo z neho vystúpiť. Na dve telefónne linky zavolal aj redaktor denníka Pravda.

08.04.2015 08:00
debata (42)

Napriek tvrdej politickej kampani telefonistky Sociálnej poisťovne vo všetkých prípadoch poradili najvýhodnejšiu možnosť. Ako sa má zachovať 33–ročný muž s mesačným príjmom 600 eur v hrubom?

„Váš mesačný plat je veľmi malý a my odporúčame v II. pilieri ostať ľuďom s raz tak vysokým príjmom. Na druhej strane ste ešte mladý a váš príjem môže rásť. Do penzie máte ešte viac ako tridsať rokov a za ten čas sa systém súkromného sporenia ešte určite otvorí. Preto by som vám odporučila ostať a využiť prípadné ďalšie otvorenie II. piliera,“ poradila telefonistka Sociálnej poisťovne.

Mladí ľudia budú mať dostatok príležitosti na vystúpenie aj podľa ekonómov. „O pár rokov bude narasť tlak na ďalšie otvorenia druhého piliera. Dokonca môže prísť zo strany samotných sporiteľov v prípade, ak súkromné dôchodky budú stále nižšie ako štátne penzie,“ povedala ekonómka Markéta Šichtařová zo spoločnosti Next Finance.

Na Slovensku druhý pilier doteraz vždy po dva razy otvorila prvá aj druhá vláda Roberta Fica. V súčasnosti je systém súkromných dôchodkov otvorený od 15. marca do 15. júna. V druhom pilieri má momentálne 1,5 milióna sporiteľov uložených vyše 6,6 miliardy eur. Pre mladých ľudí existujú aj ekonomické dôvody na zotrvanie v druhom pilieri.

„Žiadna vláda dlhodobo neudrží súčasnú štedrosť štátnych penzií. O tridsať rokov tak všetci dôchodcovia môžu poberať rovnako vysoký dôchodok bez ohľadu na ich predchádzajúci príjem. Penzia bude v podstate základnou sociálnou dávkou zabezpečujúcou základný sociálny štandard a niečo navyše získajú ľudia práve cez vlastné úspory,“ uviedol ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Ten dlhodobo upozorňuje, že kým dnes na jedného dôchodcu platí odvody 1,6 zamestnanca, už v roku 2030 sa pomer vyrovná na jedna k jednej a v kritickom roku 2060 bude len 0,74 zamestnanca platiť odvody na jedného dôchodcu.

Ďalší skúšobný telefonát sa týkal 60–ročného muža zarábajúceho priemernú mzdu 858 eur v hrubom. „Vzhľadom na to, že máte pár rokov do dôchodku, bude pre vás lepšie vystúpiť. Od štátu totiž dostanete vyššiu penziu v porovnaní s kombinovaným dôchodkom vyplácaným súkromnou poisťovňou a Sociálnou poisťovňou,“ uviedla referentka. S takýmto názorom súhlasia aj ekonómovia tvrdo kritizujúci súčasnú vládu.

„Vystúpiť by mali sporitelia, ktorí akurát dosiahli dôchodkový vek. Vláda im vytvorila málo atraktívne podmienky čerpania ich úspor, navyše im nespravodlivo kráti dôchodok z prvého piliera. Ak sa vrátia, oba tieto nedostatky spôsobené vládou eliminujú,“ povedal Radovan Ďurana, analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz.

Súkromné poisťovne totiž momentálne ponúkajú nižšie penzie ako štátny dôchodkový systém. Napríklad človek v penzijnom veku zarábajúci posledných desať rokov 0,6–násobok priemernej mzdy dostane od štátu dôchodok 289 eur za mesiac. Na takúto penziu musel posledný rok platiť odvody zo mzdy 515 eur v hrubom.

Ak sa zamestnanec pred desiatimi rokmi rozhodol vstúpiť do druhého piliera, v starobe bude dostávať kombinovanú penziu vyplácanú štátom a súkromnou poisťovňou. V tomto prípade každý mesiac dostane od štátu dôchodok vo výške 258 eur a ďalších 19 eur mu vyplatí súkromná poisťovňa. Kombinovaný dôchodok tak bude vo výške 277 eur, čo je o 12 eur menej v porovnaní s dôchodcami, ktorí ostali len v štátnom prvom pilieri.

Posledný telefonát na informačnú linku Sociálnej poisťovne urobil redaktor Pravdy ako 40–ročný muž s mesačným platom 1 400 eur v hrubom. „Pri vašom príjme sa jednoznačne oplatí ostať v II. pilieri,“ povedala pani na infolinke Sociálnej poisťovne.

Sociálna poisťovňa telefonicky poskytuje menej konfliktné informácie ako v liste poslanom 1,5 milióna sporiteľom. V liste Sociálnej poisťovne sa totiž píše, že súkromné spoločnosti za desať rokov znehodnotili peniaze ľudí o mínus 1,16 percenta, čo vyvolalo pobúrenie dôchodkových správcovských spoločností, ktorých výpočty presne naopak ukazujú, že ľudia investovaním v II. pilieri zarobili aj po započítaní inflácie.

Podľa analytikov nie je dobré poskytovať priemerné údaje, ale každý sporiteľ si má osobne pozrieť, či zhodnotenie peňazí na jeho osobnom účte bolo, alebo nebolo vyššie ako inflácia. Podľa Štatistického úradu SR bola na Slovensku sumárna inflácia od roku 2005 do roku 2014 vo výške 23,7 percenta.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodok #II. pilier