Zrušenie sankcií voči Iránu môže pribrzdiť rast cien ropy

Predpokladaný rast cien ropy v budúcom roku by mohla obmedziť dohoda o iránskom jadrovom programe, ktorá by odstránila sankcie uvalené na iránsky ropný priemysel. Uviedol to Úrad pre energetické informácie (EIA), ktorý pôsobí pri americkom ministerstve energetiky.

08.04.2015 06:41
debata (9)

Predpovedal tiež, že ceny benzínu v Spojených štátoch budú tento rok v hlavnej motoristickej sezóne takmer o tretinu nižšie ako pred rokom.

Priemerná cena benzínu v období od apríla do septembra, kedy Američania najviac cestujú automobilom, bude podľa EIA 2,45 dolára za galón. To predstavuje medziročný pokles o 32 percent a najnižšiu úroveň od roku 2009, napísala agentúra AP.

Celoročná priemerná cena benzínu by podľa EIA mala tento rok klesnúť na 2,40 dolára za galón z vlaňajších 3,36 dolára za galón. Nízke ceny benzínu sú dôsledkom prudkého poklesu svetových cien ropy, za ktorým stojí previs ponuky nad dopytom. Príčinou vysokých dodávok na trh je z veľkej časti rozmach ťažby z bridlicových ložísk v Spojených štátoch.

EIA v utorok síce znížil odhad tohtoročného rastu ťažby ropy v USA na 550 000 barelov denne z predtým predpokladaných 700 000 barelov denne, ale potvrdil svoje marcové odhady cien ropy. Podľa nich by mala priemerná cena severomorskej ropy Brent v tomto roku byť 59 dolárov a na budúci rok 75 dolárov.

Úrad však podľa agentúry Reuters upozornil, že odhad ceny pre budúci rok by sa mohol znížiť o päť až 15 dolárov v prípade, že sa zrušia sankcie uvalené na iránsky ropný priemysel.

Svetové mocnosti minulý týždeň dosiahli s Iránom rámcovú dohodu, na základe ktorej by mala byť do konca júna pripravená konečná dohoda o iránskom jadrovom programe. Cieľom dohody je zabezpečiť, že iránsky jadrový program nebude môcť byť zneužitý na výrobu jadrovej bomby. Výmenou za ústupky budú postupne zrušené hospodárske sankcie, ktorým teraz Teherán čelí.

„Zrušenie sankcií voči Iránu v prípade dokončenia komplexnej jadrovej dohody by malo výrazne zmeniť prognózu pre ropné dodávky, dopyt a ceny,“ uviedol EIA. Dodal, že Irán by podľa odhadov mohol do konca budúceho roka zvýšiť ťažbu ropy o minimálne 700 000 barelov den­ne.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Irán