Grécko a Maďarsko podporili ruský plynovod Turkish Stream

Grécko a Maďarsko podporili projekt nového ruského plynovodu Turkish Stream (Turecký prúd) cez Čierne more do Turecka.

08.04.2015 11:58
debata (21)

Ministri zahraničných vecí oboch krajín podpísali v utorok v Budapešti vyhlásenie, ktoré vyjadruje tomuto plánu podporu, a nabádajú Európsku úniu, aby sa podieľala na financovaní súvisiacej infraštruktúry. Informoval o tom v stredu bruselský web EUObserver. K vyhláseniu sa pripojili aj ministri z Macedónska, Srbska a Turecka.

Projekt Turkish Stream je náhradou plynovodu South Stream, ktorý mal smerovať cez Čierne more do Bulharska a ďalej do Európy. Rusko ho ale vlani v decembri kvôli námietkam EÚ opustilo. Ruský prezident Vladimir Putin vtedy vyhlásil, že projekt Turkish Stream bude končiť na hranici Grécka a Turecka. Až bude vybudovaný, Rusko vraj zastaví dodávky do EÚ cez Ukrajinu. Ak Európania chcú pokračovanie dodávok, EÚ by mala uvoľniť peniaze na vybudovanie potrubného vedenia, ktoré by spojilo juhovýchodnú časť Európy s novým uzlom pre dodávky plynu do Európy na turecko-gréckej hranici.

Signatári utorkového vyhlásenia uviedli, že podporujú „vytvorenie komerčne životaschopnej možnosti“ pre diverzifikáciu trasy a zdroje plynu z Turecka cez územie signatárskych krajín do strednej a juhovýchodnej Európy. Plynovod predstavuje „dôležitý príspevok“ k celkovej energetickej bezpečnosti Európy, a preto musí byť „spoločnou povinnosťou Európskej únie“, píše sa tiež podľa webu vo vyhlásení.

V únijných kruhoch sa Turkish Stream vníma ako politický projekt, ktorý má oslabiť Ukrajinu a zvýšiť závislosť EÚ na Rusku. Projekt kritizuje aj súčasný eurokomisár pre energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Budapeštianske komuniké tvrdí, že nie je ničám iným než vyjadrením politickej vôle a že je potrebné pokračovať v dialógu a vo výmene názorov. Podľa EUobservera ale predstavuje ďalšiu ranu pre jednotný postoj únie k ukrajinskej kríze. V júli totiž vypršia súčasné hospodárskej sankcie uvalené na Rusko kvôli Ukrajine a Moskva nadbieha niektorým európskym štátom – vrátane Maďarska a Grécka – v nádeji, že sa postavia proti plánom na ich predĺženie.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Maďarsko #Rusko #plyn #Turecko