Rusko sa pripravuje na obnovu dovozu z Maďarska, Grécka a Cypru

Ruská potravinárska inšpekcia vykoná koncom apríla kontrolu poľnohospodárskych podnikov Maďarska, Cypru a Grécka, aby preverila kvalitu potravín pripravených na vývoz do Ruska.

08.04.2015 20:45
debata (243)

V televízii Rossija 24 to v stredu povedal šéf ruskej kontrolnej organizácie Rossselchoznadzor Alexej Alexejenko. Informácia ruskej televízie prichádza v čase, keď sa v Moskve stále viac špekuluje o zrušení sankcií pre uvedenú trojicu členských štátov Európskej únie.

Rusko vyhlásilo sankcie voči krajinám EÚ vlani v auguste ako odpoveď na sankčné opatrenia Západu, vyvolané ruskou anexiou Kryme a proruským povstaním v Donbasu. Sankcie sa týkali väčšinou potravín a ich terčom boli okrem štátov EÚ aj Kanada, USA, Austrália a Nórsko.

Ústretová politika Maďarska, Grécka a Cypru voči Moskve a otvorený nesúhlas týchto krajín so západnými sankciami priviedol podľa ruských médií Kremeľ na myšlienku sankcie proti nim odvolať. Oficiálne miesta v Rusku informácie o takomto kroku nepopierajú, o plánoch na zrušenie sankcií sa ale zatiaľ otvorene nehovorí.

Podľa Alexejenka vstúpili inšpektori Rosselchoznadzoru do kontaktu s veterinárnymi službami Maďarska, Grécka a Cypru, aby mohli v každej z týchto krajín preveriť asi 20 potravinárskych prevádzok.

„Automaticky sa dovoz obnoviť nedá, trh sa od zavedenia sankcií zmenil, pričom dosť výrazne,“ konštatoval Alexejenko. Do úvahy podľa neho pripadá obnovenie dovozu ovocia, rýb a morských produktov.

243 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Maďarsko #Rusko #Cyprus #sankcie