Slovinský Telekom možno predajú pod trhovú cenu

Záväzné ponuky na kúpu štátneho podielu v slovinskom telekomunikačnom operátorovi Telekom Slovenia majú v pondelok predložiť dvaja záujemcovia, investičný fond Cinven a nemecký koncern Deutsche Telekom.

10.04.2015 12:29
debata

Informovala o tom v piatok agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na zdroj oboznámený s problematikou. Za jednu akciu Telekom Slovenia sú údajne ochotní ponúknuť približne 110 eur. Vo štvrtok sa pritom akcie spoločnosti obchodovali na úrovni 132,6 eur za kus. Rozdiel medzi ponúkanou a trhovou cenou podľa zdroja vyplýva z poklesu zisku a rizík súvisiacich s neukončenými súdnymi spormi, ktorým čelí Telekom Slovenia pre podozrenie zo zneužívania dominantnej pozície na trhu. Cinvent a Deutsche Telekom medializované informácie nekomentovali.

Zisk Telekom Slovenia sa vlani prepadol na 1,6 mil. eur z úrovne 51,1 mil. v roku 2013. Na výsledok negatívne vplývali najmä vyššie rezervy na právne spory. Tie by mohli firme podľa miestnych médií priniesť stratu až 440 mil. eur. Telekom Slovenia je najväčšou z 15 firiem, ktoré Slovinsko v roku 2013 určilo na privatizáciu. Zatiaľ sa podarilo dokončiť tri predaje. Trhová kapitalizácia podniku, ktorého väčšinovým vlastníkom je štát, predstavuje 867 mil. eur.

Vo štvrtok slovinský parlament odvolal ministra obrany Janka Vebera. Predchádzal tomu spor vyvolaný rozhodnutím ministra poveriť vojenskú tajnú službu vypracovaním analýzy bezpečnostných rizík predaja Telekom Slovenia. Veberovi Sociálni demokrati privatizáciu odmetajú, najmenšia strana slovinskej vládnej koalície však pravdepodobne aj naďalej zostane jej súčasťou, uviedla agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom