Foreign Policy o Babišovi: Aj Česi majú problémy s oligarchami

Ako možnú hrozbu pre demokratické inštitúcie v srdci Európy vykreslil na svojom webe prestížny americký časopis Foreign Policy vzostup druhého najväčšieho boháča v Česku Andreja Babiša - podpredseda vlády a minister financií má budúci týždeň na programe návštevu Spojených štátov.

11.04.2015 20:50
debata (19)

„Teraz aj Česi majú problém s oligarchami,“ upozornil v titulku, podľa ktorého je Babiš jedným z politicky najmocnejších miliardárov na svete, pretože sa mu podarilo rozšíriť svoje podnikateľské impérium aj do pražských mocenských kuloárov.

Teraz je ministrom financií, ale má oveľa vyššie ambície, tvrdia autori článku. „Babisconi“, ako vraj Babiša prezývajú podľa vzoru talianskeho miliardára a bývalého premiéra Silvia Berlusconiho, vraj predstavuje „bod obratu“ v českých dejinách po páde komunizmu.

Od „zamatového rozvodu“ so Slovenskom sa Česko vyznačovalo rýchlou premenou v demokratickú krajinu s trhovou ekonomikou, ktorá sa stala členom Európskej únie. Ale česká liberálna demokracia v posledných rokoch zoslabla. Od vypuknutia svetovej finančnej krízy mnoho Čechov pociťuje rastúce sklamanie z Bruselu, predtým rozmanitú mediálnu scénu stále viac ovládajú mocní magnáti a prezident Miloš Zeman ešte povzbudzuje tieto procesy a sily zamerané proti doterajšiemu usporiadaniu. Situácia v Prahe síce nedospela tak ďaleko ako v Budapešti Viktora Orbána, však oslabovanie demokratických inštitúcií by podľa Foreign Policy malo vyvolať poplach, pretože ide o časť Európy, vystavenú vplyvu Ruska Vladimira Putina.

Do toho podľa časopisu zapadá aj Babišov vzostup ako vodcu hnutia ANO, ktoré – „dosť ironicky“ – dokázalo zúročiť rastúce znechutenie z bohatých podnikateľov. Foreign Policy pripomenul aj škvrny na Babišovi v podobe sporov ohľadom údajného donášania komunistickej Štátnej bezpečnosti. To síce Babiš popiera, ale za úspech v podnikaní podľa časopisu mnohokrát vďačil kontaktom z komunistickej éry, záhadnej smrti svojho hlavného konkurenta Františka Mrázka aj stykom s Milošom Zemanom v dobách, kedy bol predsedom vlády.

Sám Babiš tiež prerazil cestu „oligarchizácii“ českých médií, aby mohol haniť súpera na ceste k premiérskému kreslu, po ktorom vraj túži.

„Vzostup Andreja Babiša predstavuje novú éru v českej politike, viac zameranú na ochranu podnikateľských záujmov než na zachovanie demokracie, Praha už bola stredobodom zmien v strednej Európe … Ale v roku 2015 je české hlavné mesto úplne inde, než si predstavovali ľudia, ktorí stáli na Václavskom námestí v novembri 1989,“ usúdil americký časopis.

Vicepremiér a minister financií českej vlády v pondelok odletí na týždennú návštevu USA, kde sa zúčastní výročného zasadnutia Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky a zíde sa s vplyvnými politiky i podnikateľmi. Cesta vraj sčasti pripomína „predpremiérsku“ výpravu Vladimíra Špidlu z marca 2002.

Český minister financií sa podľa Hospodářskych novin v zámorí stretne napríklad s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom, bývalým starostom New Yorku Michaelom Bloombergom, niekdajšou ministerkou zahraničných vecí USA a pražskou rodáčkou Madeleine Albrightovou, šéfom ekonomických poradcov v Bielom dome Jasonom Furmanom a tiež s niekoľkými kongresmanmi. Babiš má v pláne aj schôdzky so zástupcami firiem.

Babiš podľa serveru iHned.cz zaplatí sebe aj celému sprievodu letenky z Prahy do Spojených štátov aj presuny vnútroštátnymi linkami, čo môže odhadom vyjsť na stovky tisíc českých korún. „Letí v business class,“ potvrdil serveru hovorca strany ANO Jaromír Hasoň. Ubytovanie, dopravu delegácie po mestách a ďalší servis zabezpečí české veľvyslanectvo vo Washingtone.

Server uviedol, že Babišov postup je neobvyklý. „Nie je tak celkom jasné, či politik vystupuje ako reprezentant svojej krajiny, alebo či koná sám za seba. Babiš by pritom mal v USA oficiálne obhajovať záujmy ČR,“ uviedol iHned.cz.

Babiš je majiteľom chemicko-potravinárskeho holdingu Agrofert, kvôli čomu opakovane čelí kritike za konflikt záujmov. Podľa časopisu Forbes disponuje imaním 2,4 miliardy dolárov a je tak na rebríčku najväčších českých boháčov hneď za Petrom Kellnerom.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš