Rusko dodáva Iránu tovar a obilie, dostáva ropu

Rusko začalo dodávať obilie, zariadenia a stavebné materiály do Iránu výmenou za iránsku ropu.

13.04.2015 15:00
debata (32)

Povedal to v pondelok námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov. Výmena je súčasťou bartrovej dohody medzi oboma krajinami, ekonomické sankcie uvalené na Irán tým vraj porušované nie sú, citovala Rjabkov agentúra Reuters.

„Chcel by som vás upozorniť na začatie dohody o výmene ropy za tovar,“ povedal Rjabkin ruským senátorom. „Dodávame niektoré produkty výmenou za dodávky iránskej ropy. Podľa súčasného sankčného režimu to nie je zakázané ani obmedzené,“ povedal.

Irán nedávno dospel s šiestimi veľmocami k rámcovej dohode, na základe ktorej by Teherán mohol obmedziť svoj sporný jadrový program. Definitívna zmluva by mala byť podpísaná do konca júna. Medzinárodné spoločenstvo by potom na oplátku mohlo odstrániť ekonomické sankcie uvalené na Irán. Rusko dúfa, že by z tohto kroku mohlo mať prospech.

Irán je tretím najväčším odberateľom ruskej pšenice. Obe strany rokovali o bartrovej dohode od začiatku minulého roka a zdroje Reuters pred rokom oznámili, že dohoda by mohla mať hodnotu až 20 miliárd dolárov. Rusko by údajne podľa nej mohlo nakupovať až 500 000 barelov iránskej ropy denne výmenou za svoj tovar a zariadenia.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #Irán