Nové zmluvy so štátom majú zaručiť platby subdodávateľom

Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) pri nových tendroch pripravuje takú zmluvnú úpravu, aby subdodávatelia mali garantované platby, ak odvedú svoju prácu.

13.04.2015 16:31
debata (3)

„Rovnako sa pripravujú aj opatrenia, ktoré by garantovali plynulé pokračovanie výstavby v prípade kolapsu niektorého zo zmluvných partnerov NDS,“ informoval v pondelok hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Podrobnosti o týchto zmenách bude podľa neho predstavovať NDS v čase, keď budú definitívne dopracované.

Napríklad, dve z najväčších domácich stavebných spoločností – Doprastav, a.s. a Váhostav – SK, a.s. (Váhostav) neplatili načas, resp. vôbec svojim dodávateľom nielen na diaľničných stavbách a dostali sa do reštrukturalizácie. Napriek tomu, že im štátna NDS za vykonané práce riadne zaplatila, k ich dodávateľom sa všetky peniaze nedostali.

Doprastav a Váhostav si zo svojich dlhov na základe zákona o konkurze a reštrukturalizácii môžu odpísať väčšinu svojich záväzkov voči malým a stredným firmám či živnostníkom, môžu ďalej fungovať a súťažiť o verejné zákazky.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #Doprastav #NDS #Váhostav