Riaditeľ Váhostavu: Problémy môže prehĺbiť vyššie splatenie dlhov

Problémy stavebnej spoločnosti Váhostav - SK, a. s. (Váhostav) sa podľa jej generálneho riaditeľa Mariána Moravčíka môžu ešte viac prehĺbiť, ak by miera uspokojenia nezabezpečených veriteľov bola vyššia ako navrhovaných 15 %.

14.04.2015 11:17
Marián Moravčík, Váhostav, Generálny riaditeľ Foto: ,
Generálny riaditeľ stavebnej spoločnosti Váhostav - SK Marián Moravčík.
debata (5)

Moravčík v utorok povedal, že spoločnosť zostavila plán výnosov a nákladov na päť rokov, počas ktorých bude trvať reštrukturalizácia. „Vychádzajúc z tohto plánu sme schopní zarobiť 44 mil. eur. Táto firma za posledné tri roky vyrobila stratu takmer 30 mil. eur,“ uviedol.

V súvislosti s kritikou zo strany poškodených veriteľov, ktorým spoločnosť dlhuje desiatky miliónov eur, šéf Váhostavu uviedol, že za takých okolností nemá záujem ďalej pôsobiť na svojom poste. Zároveň pripustil, že ak bude mať naďalej takýto pocit, tak požiada o ukončenie pracovného pomeru v spoločnosti.

Moravčík je na čele Váhostavu od októbra 2014. „Akcionár päť rokov v tejto firme tak či tak nič neuvidí, pretože firma je nastavená tak, že 44 mil. eur je maximum, čo dokážeme z tejto firmy vytlačiť,“ povedal Moravčík. Pripomenul, že priemerná obchodná marža, teda zisk, v stavebníctve je na úrovni zhruba 3 %. Manažment podľa neho tak stráca motiváciu vôbec sa o niečo usilovať.

Zvýšenie podielu uspokojenia nezabezpečených veriteľov je podľa riaditeľa Váhostavu možné niekoľkými spôsobmi.

„Banky by sa teoreticky mohli uspokojiť s tým, že ich uspokojenie v reštruktura­lizácii nebude sto percent, ale bude menšie. Myslím si, že nezahlasujú za takýto plán na schôdzi veriteľov a vidím to, ako málo priechodné,“ priblížil Moravčík. Ak by banky aj súhlasili s mierou svojho uspokojenia zhruba 70 %, nezabezpečení veritelia by dostali asi 18 % svojich pohľadávok.

Spoločnosť by si mohla počas piatich rokov aj požičať na splácanie starých dlhov. „Teoreticky je to možné, ale plán je postavený tak, že ak si požičiate na úrovni 3 % a marža je 3 %, znova ste tam, kde ste boli. Nedokážete splácať a do budúcna je to cesta do pekla. Firma nemá šancu prežiť, lebo peniaze, ktoré si požičia, bude veľmi ťažko splácať na to, aby prežila,“ dodal Moravčík.

Tvrdí, že urobil maximum preto, aby spoločnosť prežila. Zamestnanci Váhostavu v utorok odovzdali otvorený list v parlamente pred stredajšou mimoriadnou schôdzou, na ktorej sa bude rokovať o problémoch reštrukturalizácií na Slovensku na základe prípadu Váhostavu.

Váhostav má z dlhu voči svojim dodávateľom vo výške 104,68 mil. eur zaplatiť iba 15,7 mil. eur, teda 15 % za päť rokov.

Zo záväzkov voči nim si tak odpíše 85 %. Spoločnosť má všetkým veriteľom, vrátane bánk, splatiť spolu takmer 44 mil. eur zo záväzkov 136 mil. eur, teda 32,30 % dlhov, pričom bankám uhradí pohľadávky v plnej výške.

S vyplácaním časti záväzkov plánuje začať v budúcom roku. Veritelia Váhostavu majú hlasovať o pláne reštrukturalizácie spoločnosti 30. apríla.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #veritelia #dlhy #Váhostav #záväzky