Briti sú inšpiráciou pre začínajúce slovenské firmy

Britská ekonomika sa spamätáva z finančnej krízy oveľa lepšie ako európske krajiny vrátane Slovenska. Briti pripisujú svoj úspech aj rozsiahlej podpore začínajúcim podnikateľom, najmä počas krízových rokov. Britský premiér David Cameron tvrdí, že technologické firmy predstavujú budúcnosť britskej ekonomiky.

15.04.2015 15:00
debata

Slovensko predstavilo obdobnú podporu pre firmy, ako má Británia, len nedávno, pričom by ju chcela súčasná vláda zrealizovať do konca tohto roka. Aktuálne podniká vo Veľkej Británii každý jedenásty Brit v produktívnom veku. V hlavnom meste Veľkej Británie Londýne dokonca existuje viacero mestských štvrtí, ktoré aktívne podporujú startupy, teda začínajúcich podnikateľov s inovatívnym nápadom. Jednou z najznámejších je Tech City, známa aj ako Sillicon Roundabout, vo východnej časti Londýna. Startupy sa tu začali sústreďovať po rozsiahlej podpore štátu v roku 2011, keď bola spustená iniciatíva s názvom „East London Tech City“.

Len za vlaňajšok sa v krajine vytvorilo vyše 15-tisíc nových startupov. Väčšina z nich preferuje zastávať status samostatne zárobkovo činnej osoby, a tak iba menšia časť prerastá do obchodných spoločností. Na Slovensku sa odhaduje, že za posledné tri roky vzniklo približne 800 až 1 000 startupov. Do týchto odhadov sú zahrnuté aj krátkodobé projekty, pričom však nie je jasné, koľko startupov z odhadovaného počtu prežilo počiatočnú fázu premeny na podnikateľský subjekt.

Nelichotivé štatistiky a odliv mozgov do zahraničia prinútili slovenský rezort financií konať. Inovatívne firmy mladšie ako tri roky a podnikaví študenti dostanú už čoskoro možnosť čerpať rad výhod a nových služieb. Podporné opatrenia pre startupy navrhuje slovenská vláda v rámci Koncepcie pre podporu startupov, ktorá je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Odpustenie daní

Začínajúce firmy budú mať napríklad odpustené platenie daňových licencií počas prvých troch rokoch podnikania. Vláda ešte vlani schválila, že všetky firmy, ktoré nie sú platcami DPH, majú tento rok za zdaňovacie obdobie minulého roka uhradiť štátu licenciu vo výške 480 eur. Pri firmách platiacich DPH je výška licencie stanovená od 960 eur až do 2¤880 eur v prípade veľkých podnikov s obratom nad pol milióna eur ročne. Začínajúce firmy budú mať po novom tieto licencie odpustené.

Podľa vzoru Británie chce Slovensko viac podporiť aj tzv. anjelských investorov, ktorí poskytujú kapitál firmám. „Mobilizácia anjelských investorov a finančná podpora startupov bude prebiehať prostredníctvom dodatočného navýšenia investície anjelského investora do startupu o dotáciu z verejných zdrojov vo výške 20 percent výšky investície anjelského investora,“ uvádza rezort financií v analýze. Ak sa anjelský investor rozhodne vložiť svoj kapitál do startupu napríklad vo výške 50-tisíc eur, štát udelí danému startupu grant vo výške 10-tisíc eur bez nároku na majetkový podiel v spoločnosti a bez zmeny podielu investora, ktorý získal svojou investíciou. Startup bude môcť získať spolufinancujúci grant aj viackrát, maximálne však do výšky 20-tisíc eur, a to kumulatívne, bez ohľadu na počet investorov.

Lacné akciovky a kupóny

Štát chce takisto zaviesť jednoduchú akciovú spoločnosť za jedno euro. Takéto firmy budú môcť vydávať cenné papiere, teda akcie aj podnikové dlhopisy s rôznymi právami, čo má uľahčiť vstup a výstup investorov v startupoch. Zároveň by začínajúcim podnikateľom v prípade jednoeurovej akciovky odpadla povinnosť mať notársku zápisnicu a dozornú radu, ktorú musia v súčasnosti tvoriť minimálne traja ľudia. Začínajúcim podnikateľom chce štát takisto rozdávať finančné kupóny. Tie by mohli využiť na zaplatenie právneho, technologického či obchodného poradenstva alebo na ochranu duševného vlastníctva. Inými slovami, ak by si chceli svoj výrobok patentovať, štát by im to uhradil. Celkovo by v tomto roku malo ísť na podporu startupov na Slovensku zhruba 50 miliónov eur, prevažne z eurofondov.

Londýn v podpore víťazí

Dotiahnuť sa v podpore slovenských startupov na úroveň Britov však bude ešte nejaký čas trvať. Británia sa v tomto ohľade posúva míľovými krokmi. Britská vláda sa snaží z verejných a európskych zdrojov ponúkať firmám daňové úľavy a takisto premieňa opustené a nevyužité priemyselné a skladovacie areály v krajine na lacné priestory pre podnikateľov.

Jedným zo zaujímavých príkladov je revitalizácia nevyužitého skladovacieho areálu v centre Londýna. Budova pôvodne slúžila ako hlavné európske logistické centrum japonského výrobcu elektroniky. V rámci optimalizácie nákladov však firma rozsiahly areál pred pár rokmi opustila. Sklad sa následne rozhodlo kúpiť mesto a s použitím európskych dotácií a národnej agentúry pre podporu startupov ho premenilo na miesto, kde si môžu startupy za výhodných podmienok prenajať kancelárske priestory.

Británia takisto zaviedla Startup Loan Scheme. Ide o vládou financovanú schému, ktorá poskytuje začínajúcim podnikateľom výhodnejšie úvery. Medzi služby poskytované registrovaným žiadateľom o úver bezodplatne patrí aj pomoc pri vypĺňaní žiadosti, podnikateľské rady a mentoring v období čerpania úveru. Žiadatelia nepotrebujú záručné aktívum ako protihodnotu na získanie úveru. Priemerná výška úveru sa pohybuje okolo 5-tisíc libier. Aj slovenský rezort financií uvažoval, že bude začínajúcim podnikateľom poskytovať výhodnejšie úvery ako banky, priemerne sa mala hodnota úveru pohybovať na úrovni 5-tisíc eur. Nakoniec však od plánu upustil. Slovenské banky pritom startupy považujú za mimoriadne rizikové, preto je pre nich získať úver mimoriadne náročné. Ak chce totiž podnikateľ aktuálne získať peniaze z banky, musí splniť viacero podmienok. Napríklad preukázať dostatočne dlhý čas podnikania, byť klientom danej banky, zložiť finančnú záruku, mať založený hnuteľný či nehnuteľný majetok. Startupy väčšinu týchto podmienok nespĺňajú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Start-up